tisdag 8 november 2011

Mannen som kom tillbaka från de döda

Ni vet det kanske inte, men det är Gunnar Pettersson-år i år. Eller så är det bara min nyfikenhet på verken bakom mannen bakom Pressylta Redux.

I alla fall, efter "Nattsvärmaren" (Norstedts, 1980), Reträtten" (Norstedts, 1982) och "Idiotikon" Janus, 1985) har jag nu läst "Mannen som kom tillbaka från de döda - en bok om skandalförfattaren Gustaf Ericsson" (Ordfront, 2000).Jag hade inte en aning om vem denne Gustaf Ericsson var. Nu vet jag mer. Mycket mer.

Författaren vill inte bara teckna bilden av denne märklige man, följa honom i spåren på hans vingliga bana från ung kommunist till bästsäljande författare, alltmer rabiat antisemit och högerextrem konspirationsteoretiker, han vill också söka en förklaring bakom denna utveckling, en grund i Ericssons psykologi och personlighet.

Boken bygger på ett gediget källmaterial. Vid en hastig räkning: otryckta källor från ett trettiotal svenska och utländska arkiv; litteraturreferenserna omfattar mer än hundra monografier och artiklar.
En källa är Ericsons döttrar, vilket ledde till en del trubbel. En text om detta och en hel del extramaterial hittar man på Pressylta Redux.


Jag gör det enkelt för mig, jag skannar baksidestexten. Inte bara för att jag är lat. Jag skulle inte kunna skriva den bättre själv. Klicka och läs!


10 kommentarer:

Gunnar sa...

Tack så hemskt mycket för detta, Lennart, roligt att du gillade boken! Men jag känner mig också äldre än vanligt... det var elva år sen den kom ut. Jösses...

Lennart Erling sa...

Ber om ursäkt! Men det är en mycket läsvärd bok... Och jag borde skrivit att den inte bara är sprängfylld med fakta och detaljer och minutöst genomförd, den är rolig också, med en formuleringsglädje man känner igen från Pressylta...

Det tog ett tag att hitta den antikvariskt. Jag tror att de som äger boken inte gärna rensar ut den.

Lennart Erling sa...

minutiöst!

Gunnar sa...

Och vet du, Ordfront brände restupplagan, utan att säga nåt till mig... Jag har funderat på att uppdatera en del bitar - särskilt om det sovjetiska äventyret - där en del nytt kommit fram, och sedan ge ut den igen för egen maskin... men det är också ett "företag" som jag varken har tid eller råd med just nu... One day, who knows?

Lennart Erling sa...

Brände!! Det var det j-vligaste! Och denna förening (Ordfront, alltså) har jag (av och till) varit medlem i sen 70-talets början...

Goten sa...

Försökte länka hit med en utlagd text av Gustaf Ericsson "Öppet brev till kongen av Sverige"

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2012/02/27/gustaf-ericsson-halla-gangsters-oppet-brev-till-kongen-av-sverige/

Lennart Erling sa...

Goten:
du lyckades - de av mig inskannade bilderna på omslaget till Gunnar Pettersson har länkar hit. Det är bra. Gunnars bok om Gustaf Ericsson är jäkligt bra.

Malou sa...

Kanske är jag lite sent ute med en kommentar här.
Men den boken finns nu att få på bokbörsen:

http://www.bokborsen.se/Pettersson-Gunnar/Mannen-Som-Kom-Tillbaka-Fr%C3%A5n-De-D%C3%B6da-En-Bok-Om-Sk/2503065

Tydligen inte bara bra och rolig utan också eftersökt.. varför annars detta pris?

Lennart Erling sa...

Hej Malou!
Ingen kommentar är för sen på Den långsamma bloggen. Här råder eftertänksamhet, utan krank blekhet... Intressant med priserna på Gunnars bok. Jag köpte ett ex för ett par år sedan, men då var priset inte 350 - 500 kr, som för de två ex som just nu finns på Bokbörsen.
Det här bekräftar vad jag länge anat: Gunnars böcker är inte bara bra, de är också goda investeringsobjekt. Vi som har en nästan komplett samling kan lugnt se pensionssystemet bryta samman... Men: jag har länge förgäves sökt "Vad skall kungen göra nu" - du som har ett ex att sälja: hör av dig!

Gunnar sa...

Jag såg faktiskt det där själv... Man borde ju få nån royalty på det där.

Förhoppningsvis ska den inom rimlig framtid också komma som print-on-demand och ebok, och det i en omarbetad och uppdaterad upplaga. (En hel del om Ericsson har kommit fram sedan första utgivningen...)

När det är kirrat ska jag nog också försöka mig på att göra de andra böckerna tillgängliga på samma vis.