torsdag 24 november 2011

Vad jag just läst...

Det är glest mellan inläggen här.
Kanske beroende på att denna grå, disiga och milda höst, som aldrig vill övergå i vinter, har nästlat sig in i mina hjärnvindlingar och ligger där som ett täcke, hindrande all tankeflykt och all inspiration.

Jag har i alla fall läst Therese Erikssons "Kerstin Ekman - en värld av berättelser" (Bokförlaget h:ström - Text & Kultur, 2011), utgiven i förlagets serie Litterära profiler. Serien ska "skapa lust och intresse för litteraturen" och "Författarna och verken skildras silade genom ett temperament [ ... ] personligt, engagerat och kunnigt", sägs det på baksidestexten.

Och så är verkligen fallet här. Therese Eriksson gör en personlig, engagerande men också reflekterande genomgång av Kerstin Ekmans författarskap, tematiskt indelad - kvinnorna, konsten och litteraturen, livsåskådning, naturen, det offentliga samtalet -  och med en (i alla fall för mig) intressant närläsning av Vargskinnet-trilogin.
Att hon använder termen "berättelse" har irriterat en del, men om man irriteras kan man lugnt ersätta denna term med "tema". Att Kerstin Ekman tror på berättelsens avgörande betydelse för tolkningen av människors liv är det ingen tvekan om. Jag hyser samma tro.


Och så har jag nu ägnat några kvällar åt "Grand final i skojarbranschen". Jag återkommer om den.

8 kommentarer:

northofsweden sa...

Båda de där böckerna skulle jag gärna vilja läsa - kanske en julklapp till mig själv?

Lennart Erling sa...

Ja, jag rekommenderar dem verkligen. Så om inte tomten vill fixa det, så gör det själv...

Björn Nilsson sa...

Om du är ute efter "tankeflykt och ... inspiration" så kanske Strindbergs Språkvetenskapliga skrifter (två volymer i jubileumsutgåvan) kan rekommenderas. Jag har just bladat igenom dem och fick en känsla av yrsel. Om du vill ha någon rim och reson skulle jag nog rekommendera något annat av gamle August!

Undrar vad August gjort om han levat idag - skrivit oändliga deckarserier kanske?

Lennart Erling sa...

"Morden på Hemsö"...

Gabrielle Björnstrand sa...

Infernoligan!

Lennart Erling sa...

:-) "Döda rummet"

Gabrielle Björnstrand sa...

Giftaset!

northofsweden sa...

Han hade bloggat!!!