onsdag 21 oktober 2015

Larsagården

Larsagården låg ursprungligen i Lustorp i Köinge socken i Halland. Gårdsbyggnaderna bildar en fyrkant med en gemensam gårdsplan för två bönder och med ett bostadshus från 1880-talet sammanbyggt med en klassisk ryggåsstuga från 1750-talet. 1958-1959 plockades den ner bit för bit och återuppbyggdes i Hallands hembygdsförenings regi vid Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, där man kan besöka den.

Bilden nedan visar de grova, vackra väggplankor som ligger i spår i de bärande stolparna i ett av uthusen, byggt i s. k. skiftesverk. Hur gammalt är virket? Kanske från träd som började växa på 1600-talet. Jag fascineras av detta trä som motstått tidens tand, generation efter generation.

För ett tag sedan stod jag och la handen mot det vackra träet och tänkte på min far som kanske en gång gjort samma sak.


Några år runt 1950 var gården på sin ursprungliga plats ett semesterboende för medlemmar i Hjärt- och lungsjukas förening i Varberg och min far arbetade som föreståndare. Jag har inga egna minnen av att ha varit där, men flera foton. Här ett från 1949. Min far dog innan jag lärde känna honom. Men att döma av bilden är jag min fars son.5 kommentarer:

Gunnar sa...

Mycket fint! Och intressant! Vet du vad det röda är på virket? Nåt slags falu...?

Lennart Erling sa...

Helt säkert äkta Falu rödfärg, från Kopparberg.

Gabrielle Björnstrand sa...

Vilken söt pappa!

Lennart Erling sa...

Men han borde ha klippt sig... :-)

Gabrielle Björnstrand sa...

Äsch da. Män klipper sig alldeles för mycket nuförtiden. De ser ut som soldater från 1930, även om de är vänster. Fult.