onsdag 20 juni 2012

Bevisa att du inte är en robot

När jag ska kommentera på en blogg möts jag av uppmaningen: "Bevisa att du inte är en robot".
Tanken är att jag ska bevisa det genom att tolka ett par ord skrivna med diffusa bokstäver. Om jag kan det är jag ingen robot. Så skönt att veta!
Men - tilltalet riktar sig ju även till robotar? Jag läser i alla fall in en misstanke bakom formuleringen. Jaså, du är här och ska kommentera - då får du allt först bevisa att du inte är en robot!
Annars borde man formulerat det som: för att undvika att robotar nästlar sig in här vill vi att du, människa och icke-robot, tolkar de här orden.

Nu hör till saken att jag så här dagarna före semestern känner mig som en robot. Det mesta jag gör är förprogrammerat, styrt av allsköns regler, vanor och konventioner. Det kanske är därför jag hajar till inför den här formuleringen. Men snart, snart...

Det här inlägget kräver en ny etikett: Trivia


9 kommentarer:

tant Hanneles bokparadis sa...

tja, och så kan vi icke-robotar även hångla

Lennart Erling sa...

Jo, det är ju en angenäm fördel...

Gunnar sa...

I och med att ordet robot kommer från ryskans robotchik = arbetare, så ser jag det som en ren klassfråga: "Är du arbetarklass?" står det egentligen... Underförstått: tvätta händerna innan du kommenterar...

Lennart Erling sa...

Gunnar,
jag litar helt på din etymologiska talang. Och här får jag se upp så att jag inte halkar in i debatten om klasshat...

Björn Nilsson sa...

Var glad att man inte ber dig skicka över ett DNA-prov för att visa att du är människa! Jag antar att på lite sikt kommer spam-programmen att lära sig att läsa även de där spretiga bokstäverna.

Bengt O. sa...

Jag får erkänna att jag ofta har det mycket svårt med bevisföringen. Gång på gång tolkar jag de oskarpa krumelurerna fel och efter ett antal försök är man borta.

Man kan nästan börja undra...

Lennart Erling sa...

Ja, man kan undra om det inte är ödesdigert att vi förlägger alltmer av vårt intellekt utanför huvudet, på nätet... Muntlig tradering -> skriven text -> elektroniskt -> ?

Kurt sa...

Dessa s.k. captcha börjar nu ersättas av picatcha, där man skall jämföra bilder. Enligt de undersökningar som gjorts, så skall de i alla fall vara betydligt mera användarvänliga:

http://picatcha.com/captcha/

Lennart Erling sa...

Kurt,
helt klart enklare med picatcha