onsdag 12 augusti 2015

Jag slutar läsa "Mannen utan egenskaper"

Om man är en amatör på skrivandets område,


som försöker skriva om sin läsning, så räcker det inte med att man har ett aldrig så intensivt förhållande till det man läser. Det krävs en skicklighet i skrivandet också. Det är därför jag pendlar mellan entusiasm och nedläggningstankar vad gäller bloggen.

Entusiasmen grep mig för en tid sen och jag började en omläsning av "Mannen utan egenskaper" och började skissa på en bloggpost, utan att komma någon vart med den. Inte så konstigt: vem kan greppa denna väldiga roman? Få. Inte jag.

En bit in i andra bandet märkte jag att entusiasmen blev alltmer tillkämpad. Lässituationen var fel. Sommaren lockade. Jag började jobba igen och kvällsenergin var svag. Så nu låter jag böckerna återta sin plats i hyllan. De kommer att finnas där, tålmodigt väntande på mig.

En som däremot skrivit mycket tänkvärt om "Mannen utan egenskaper" är Lars Gustafsson, i tre essäer som återfinns i "Stunder vid ett trädgårdsbord" (Alba, 1984).

Kanske har Lars Gustafsson formulerat vad detta väldiga romanverk egentligen, som det heter med en bedräglig term, handlar om?
"Musils utgångspunkt skulle man i en vid mening kunna kalla moralisk. Han söker efter en bild av det rätta livet. Det rätta livet är ett där man är hemma i sig själv, där det som händer en och det man gör förefaller självklart, berättigat, mer angeläget än en tillfällighet vilken som helst."
Å andra sidan skriver Gustafsson att "Mannen utan egenskaper" framförallt är "tragedin om att ingen formulering är den rätta"...


2 kommentarer:

Malou sa...

Du har gjort ett litet konstverk av din skrivvånda, Lennart. Men jag förstår också att du, när sommaren äntligen behagat infinna sig, ställer boken på hyllan en tid och njuter av det underbara vädret.

Allt gott
önskar dig
Malou

Lennart Erling sa...

Malou, du är som vanligt alldeles för snäll... Ja, det är som om det här sommarvädret inte tillåter att man stänger in sig mellan bokpärmar. Dag efter dag med sol och värme och så dessa stilla, ljumma kvällar.
Och även om den vanliga hösten inte är så långt borta så är det i år en alldeles speciell höst: i dag lämnade jag passerkort och nycklar och tog steget in i en ny livsfas. Som innebär mer tid både innanför och utanför bokpärmarna...

Allt gott också till dig!