fredag 20 juni 2014

Midsommar med Montaigne

Det är inte tänkt att detta ska bli en sommar med Montaigne. Den kommer först nästa år, nästa sommar, då tänkt som en lämplig början på den förhoppningsvis lite längre ledighet som då tar sin början. Man kan aldrig bli färdig med Montaigne. Hos honom finns alltid något nytt att hämta, att reflektera över. Han är en av dem som trots avståndet över flera hundra år är mer samtida än mången samtida.

Men nu kunde jag inte låta bli att börja läsa i Antoine Compagnons "En sommar med Montaigne" (Atlantis 2014), en liten, vackert gul volym, där författaren i korta kapitel på ett både lärt och lättsamt sätt kommenterar citat ur Essayerna. En påminnelse och en inspiration att läsa om för dem som redan läst Montaigne, och en aptitretare för dem som inte gjort det.

För övrigt önskar jag en glad och trevlig midsommar till den krympande skara som läser denna blogg som, kanske, kommer att blomma upp så småningom.

Montaigne i kryddlandet

4 kommentarer:

Malou sa...

Den boken ligger redan här och väntar på att bli läst. Du gjorde mig nyfiken på den.
Jag önskar dig också en riktigt fin midsommarhelg, Lennart.
Malou

Lennart Erling sa...

Det är en fin bok, passar bra när man som jag nu inte hinner läsa mer än en stund då och då. Och en fin fortsättning på midsommaren till dig, Malou!

Malou sa...

"... nästa år, nästa sommar". Det är väl nu det? Eller har Montaigne fått konkurrenter som går före?
Jag önskar dig en skön sommar, Lennart.

Malou

Lennart Erling sa...

Malou,
Oj! Har det redan gått ett år! Ja, det är nu, och även om vädret inte kan kallas sommar så är det ju sommar - och framför mig ligger flera veckors ledighet följt av ett par veckors avslut på jobbet och sen... ett annat liv? Nej, förhoppningsvis ett fortsatt liv med mer av det goda. Jag köpte nyöversättningen av Montaigne och jag skulle inte bli förvånad om jag plötsligt, en regnig dag börjar läsa...
En skön sommar till dig också, Malou!