torsdag 27 december 2012

Mellandagar

Efter några dagar med mildväder och regn klarnar det nu på eftermiddagen upp och temperaturen sjunker.
Det börjar bildas is på vattenpölarna. Enstaka snödrivor finns kvar.
Jag drar på mig stövlarna och går en sväng neråt betesmarken, just innan solen sjunker under horisonten. Vattenståndet i Törlan är högt. 
Luften känns frisk att andas och borde bidra till god tankeverksamhet. Men trots att det nu är dags för några lugna mellandagar, med koncentrerad läsning och kontemplation, så vill den rätta känslan inte infinna sig.

Jag har läst Imre Kertész: "Mannen utan öde" och "Dossier K - en självbiografi" - den senare tillför mycket till förståelsen av "Mannen utan öde" (och Kertész senare författarskap) - men jag vill läsa om och fundera mer innan jag eventuellt skriver något här. [Pretentiöst i överkant,  jag vet - vem bryr sig?]

Så istället lägger jag mig på soffan med en av julklappsböckerna, Elsa Morante: "Historien", nyutgiven i Norstedts klassiker serie 2012. En ny bekantskap. Över huvud taget har jag läst mycket få italienska författare - egentligen bara Svevo och Calvino. 
Jag inbillar mig att "Historien" är en bok att försvinna in i, under långa läspass, bara avbrutna av lätta måltider. För det är det jag behöver nu.


3 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Pretentiös är det sista du är, Lennart. Just du - inte.
Magris Donau tycker jag du skulle läsa. Finns en viss hoppfullhet runt den där slingrande floden tillsammans med men den djupt bildade och livsälskande professorn.

Mellandagar brukar vara en stilla frid - men jag är förkyld och allergisk, trött och sur.
Ska skriva, det hjälper. Fest blir senare.

Lennart Erling sa...

Tack, men jag kommer nog aldrig ifrån den känslan, Gabrielle...

Hrmh... "Donau" läste jag i mars och du kommenterade... och hamnade i ett lätt absurd diskussion :-)

Förkylning och allergi är ett otyg. Hoppas du tillfrisknar med det snaraste. Här i huset finns magsjukedrabbade - jag väntar, men hoppas...

Gabrielle Björnstrand sa...

Du kanske har den där lyckliga genen, som inte kräksjukan biter på?
Kom inte ihåg att vi diskuterat Donau.
Och jag kan tyvärr inte diskutera Historien, eller Kertez. Det närmaste just nu är Musils historia. Samt min egen, då förstås ; )