fredag 24 mars 2023

Kazuo Ishiguro: "Klara och solen"

Jag köpte Kazuo Ishiguros roman "Klara och solen" från 2021 på bokrean. När den kom läste jag recensionerna och tänkte att, nej, fantasy, det är ingenting för mig. Men nu tänkte jag om. Något slags kvalitet måste det finnas, efter "Återstoden av dagen", "Never let me go" och "The buried giant (som ju också är ett slags fantasy) och som jag skrivit några rader om HÄR och HÄR...).

Det tog inte många sidors läsning innan jag var fast. 

Handlingen är förlagd till ett bara antytt framtida USA, med stora klassklyftor. Rika föräldrar kan låta "höja" sina barn, för att ge dem tillgång till avancerad utbildning. Att bli "höjd" innebär att bli "genetiskt redigerad", vilket ökar intelligensen, men som samtidigt innebär hälsorisker. Dessa "höjda" barn undervisas på distans i hemmen och blir isolerade, varför de rika föräldrarna också kan köpa en AV till barnen, en Artificiell Vän, en mänsklig robot, programmerad att i allt tillmötesgå och stödja "sitt barn". 

Det är AV:n Klara som är bokens berättare. Allt ses och beskrivs med hennes ögon och utifrån hennes exceptionella förmåga att läsa av människor och sociala situationer. Klaras barn, den tonåriga Rosie, lider av en livshotade sjukdom, sannolikt en följd av hennes "höjning" och Klara, som får sin energi från solljuset försöker bota Rosie med hjälp av solen.

Om jag ska försöka hitta det bärande temat i boken så tror jag att det är frågan om vad en människa är. Kan en sofistikerad artefakt, en tillräckligt avancerad artificiell intelligens, fullt ut och uttömmande ersätta en människa?
Rosies mor inleder en process där en sådan skapelse, med Klaras programmerade "innanmäte", ska kunna ersätta Rosie när hon dör. En skrämmande tanke. Jag ska inte avslöja hur allt slutar. Bara rekommendera till läsning.

7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vill läsa...

Lennart Erling sa...

Ett gott val...

Emil sa...

Ska ta mig an denna roman någon gång. Men läshögen är stor...

Lennart Erling sa...

Placera den långt fram i kön...

Gabrielle Björnstrand sa...

Återstoden av dagen är en av de allra bästa böcker jag läst. Men sen försökte jag med Never let me go, och kom ingen vart. Har svårt för det sagoaktiga, tror jag. Gillade inte heller när Doris Lessing övergick till det i sin Canopus i Argo-svit. Och den där Klara, gör mig rädd. Jag tror på mannen som skrev i DN att AI blir vår död. Fast det finns ju mycket annat. Som blir vår död. I den stora stupida klimat-förnekelsen som pågår.

Lennart Erling sa...

Ishiguro är absolut inte pro-AI i "Klara och solen". AI framstår för mig som okunnig som OI, omänsklig intelligens. Det bästa är kanske att dra ut kontakten, innan vi helt är teknikens fångar.

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag trodde aldrig heller att Ishiguro var pro AI. Bara att själva tanken på dessa manipulationer gör mig rädd. Det är säkert en sympatisk bok. Jag har bara så många som ligger. Köpte på mig för mycket detta år.