tisdag 17 november 2015

Läsnotis: Montaigne igen, om en lem

Om man av föregående bloggpost om Montaignes essayer kunde få intrycket att han är en dyster figur som bara skriver allvarsamma ting så är det helt fel. Ibland är han väldigt rolig.

Som i kapitel 20, med titeln "Om inbillningens kraft", där han skriver om hur starkt vårt psyke kan påverka våra kroppsliga funktioner, inte minst om hur lätt vi blir inbillningssjuka. Ganska snabbt kommer han in på psykets roll vid impotens och kommer med en hel rad mer eller mindre praktiska tips av olika slag.
(Jag kanske ska varna den som till äventyrs följer mitt lästips att 1500-talsmannen Montaigne i sin behandling av ämnet inte fullt ut motsvarar vår tids krav på korrekthet vad gäller könsrollerna).

Ett smakprov på hans stil kommer här, där han skriver om en av våra lemmar:
"Med rätta kan man notera den här lemmens ostyriga självsvåld; olägligt tränger den sig fram när vi inte behöver den och lika olägligt sviker den när vi behöver den som bäst; härsklystet strider den med vår vilja om makten, stolt och hårdnackat avvisar den våra påtryckningar, både andliga och handgripliga."
Jag avstår från att illustrera citatet med en bild.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Montaignes essayer i tre band finns i en ny översättning och med kommentarer av Jan Stolpe, utgiven av Atlantis förlag 2012.

5 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Alltid ska du då påminna mig om att jag läst för lite av Montaigne - en eller två delar.
Och visst är han rolig. Men det var skönt att du censurerade the dick-pick. Man vet ju aldrig hur sånt kan sluta ;)

ch-se.blogspot.com sa...

Haha. .. Det var också ett sätt att se på saken. Nog är han väl realist, eller?

ch-se.blogspot.com sa...

Haha. .. Det var också ett sätt att se på saken. Nog är han väl realist, eller?

Lennart Erling sa...

Ja, det tål att upprepas... :-)

Malou sa...

Jisses! Hur kom det sig? Ditt inlägg var dock ett välkommet avbrott i mediernas tugg och omtugg.