fredag 3 oktober 2014

Om vad jag inte gör och lite om läsning

Vad jag inte gör? Jag läser inte alla intressanta böcker som trängs i hyllan. Eller - jag börjar läsa, men slutar efter ett tag. Och så gör jag allting annat, varav en hel del sådant som jag ska göra, men också en hel del sådant som jag inte ska göra. Eller inte borde göra.
Prokrastinering kallas det och verkar vara väldigt populärt nuförtiden. Jag stöter ständigt på nya artiklar och böcker om det. Så jag är väl en trendnisse. Eller bara ett offer för tidsandan.
I alla fall är det därför det är lite tunnsått med inläggen här.

En bok som lite slumpartat hamnade i mina händer har jag i alla fall lyckats avsluta, Per Svenssons "Vasakärven och järnröret - om den långa bruna skuggan från Lund" (Weyler 2014).

Det är en bra bok. Svensson visar på ett övertygande sätt att det finns en linje mellan trettiotalets "bruna" Lund, med nationalistiska, fascistiska och nazistiska studentrörelser, och den inre kretsen i dagens SD: Åkesson, Söder, Jomshof. De träffades också i Lund och i grunden är SD ett "apokalyptiskt kulturrevolutionärt och därför främlingsfientligt nationalistparti" av samma stuk som sina föregångare. De judar och andra främmande folkelement som hotade nationens renhet då har ersatts av islamsk massinvandring.

Sen blev jag ståene framför bokhyllan och valde att läsa Raymond Chandler. Inte så konstigt och inte första gången. Lika väl som man kan lyssna bra musik många gånger kan man läsa bra litteratur många gånger. Jag läser Chandler ungefär som jag lyssnar till musik. Och det behöver jag nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Erling

Jag skickar dig denna länk för att jag har sett att vi många gånger har hittat samma ämnen. nu får vi se om det kommer fram jag är inte speciellt bra på kopplingar.

http://www.brainpickings.org/index.php/2010/10/08/05-perspectives-on-procrastination/

Jag hoppas det är rätt men förstår inte varför det inte blir blått. Under alla förhållanden är det olika perspektiv på just procrastination och speciellt nr. 3 är mycket rolig.
Un abrazo
Birgitta från Mutxamel, Alicante Spanien

Lennart Erling sa...

Hej Birgitta,

länken leder till Brainpickings indexsida, men när jag söker på procrastination i sökfönstret så hamnar jag rätt. Och det första jag ser är en av mina favoriter, Italo Calvino, om prokrastinering... Intressant läsning.
Tack för länken! Roligt att någon i Spanien läser min blogg...