tisdag 15 april 2014

Hej på ett tag!

"Kan man ge några skäl för att en annan människa bör lägga sig till med vanan att läsa böcker, kan man försvara att man själv ägnar sitt liv åt att göra det?"
Frågade Sven Lindqvist i en DN-artikel 1955. Ja, visst kan man det. Åtminstone vanan att läsa böcker, kanske inte att ägna sitt liv åt det. Nu är jag en gång för alla en inbiten bokläsare, det vet ni som läser den här bloggen. Så jag har väl radat upp skäl efter skäl för att läsa den ena eller den andra boken. Och på sätt och vis propagerat för det seriösa läsandet som livsstil.

Är ni dessutom regelbundna läsare så har ni också sett en viss stagnation, ett sjunkande antal blogginlägg och färre ordentliga texter om böcker.

Jag läser, men förmår inte formulera mig. Mitt projekt att läsa Sven Lindqvists femtiotalsböcker har stannat av och den samlade bild jag hoppades få av dem börjar redan lösas upp. Lappar med anteckningar flyter runt. Jag läser visserligen klart ett antal böcker, men jag lämnar dem lika ofta på sin höjd halvlästa. Eller plockar fram något på måfå och läser några sidor här och några sidor där.

Det är inte bra. Jag ska inte försöka analysera eller gå in på varför det är så. Jag kan bara säga att jag är inte nöjd med mig själv. Lite glad blir jag förstås när jag i statistiken ser att inlägget om "Doktor Glas" har blivit läst (eller åtminstone nerladdat) 1116 gånger. Bloggposter om Lars Gustafsson, Camus och Nina Björk ligger också högt. När jag läser om de där inläggen märker jag att där finns en viss entusiasm.

Men när inspiration och entusiasm tryter, då är det dags att ta en paus. Inget dramatiskt i det. Jag gör gör ju det här för att det är roligt, för min egen skull, inga betalande prenumeranter kommer att klaga.
Jag säger detta bara för att förklara en kortare eller längre tids avsaknad av inlägg här.
Hej på ett tag!

8 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Vad bra. Då kommer jag att hinna läsa dina gamla inlägg.Från tiden före min återfödelse, och så. Ha så kul!

Lennart Erling sa...

Tack!

Einar J sa...

Det mesta går i vågor. Och bloggen ska inte vara plikt, utan nöje. Ha det gott i vårsolen!

Lennart Erling sa...

Så sant, Einar. Ja, kanske våren kommer på allvar nu, med riktig värme!

Malou sa...

Vad har du anlitat för hantverkare, Lennart?

Lennart Erling sa...

Malou, jag har den mest opålitliga och ständigt uppskjutande av alla - mig själv… Om jag nu bara hittar verktygslådan...

Malou sa...

Behöver du hjälp med att hitta den, tror du?

Lennart Erling sa...

Tack, men nej, jag vet ju var den står, det är bara att sätta igång, och det gör jag, snart...