onsdag 24 juli 2013

En bokjakt är över...

En bokjakt är över.
I två år har jag försökt få fatt i ett exemplar av Gunnar Petterssons "Vad skall kungen göra nu" (Norstedts 1987). Jag vet inte vad som hänt med restupplagan. Har den destruerats, har några få kvarvarande exemplar i spekulativt syfte gömts undan i ljusskygga samlares hyllor? Inte en träff på Antikvariat.net eller Bokbörsen.

Så härom veckan tittar jag in hos den eminente Per Olaisen i Falkenberg och för saken på tal. Det tar honom fem minuter att hitta ett ex!

Jag har nu en komplett samling av Gunnar Petterssons tryckta skrifter.

Återstår bara att hitta ett lämpligt lästillfälle för att avnjuta det som baksidestexten så lovande beskriver:
"Strax före gryningen den sjätte november 1799 föds ett gossebarn i Ettenheim i Baden. Men barnet är inte vilken person som helst. Fadern är hertigen av Södermanland, sedermera Karl XIII av Sverige. och hans mor den litterära hertiginnan Hedvig Elisabet Charlotta. Barnet föds dövstumt och föräldrarna överlämnar pojken, som kallas Stum-Joel, till en präst. Stum-Joel får så småningom en son som får en son... Och på 1980-talet heter ättlingen Axel Cory. I sin fantastiska skröna låter oss Gunnar Pettersson vara med om de egendomliga händelser som utspelas på Nationaldagen 1987 då hans majestät konung Carl XVI Gustaf får ett besked som får både hans tillvaro och tron att vackla."
PS:Boken kommer från en samling, "Billberg Collection", sökbar via Boknätet, vars (Boknätets, alltså) kommentar jag inte kan låta bli att återge:
"Det sägs att förlaget har en korg för "Antagna" och en för "Refuserat" - Ibland kan man tro att manuskript hamnar i fel korg."

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Grattis!
Fast jag tror inte jag läst honom...

Gunnar sa...

Välkommen till ett exklusivt sällskap, för nu är det nog bara du och jag och min mamma som kan skryta med en komplett uppsättning!

Lennart Erling sa...

Hannele,
det är en försummelse och en lucka i din bildning som du måste göra något åt!

Lennart Erling sa...

Tack Gunnar,
- för en gångs skull är jag exklusiv...

Kurt sa...

Om den här boken hade hittats med en Googlesökning? Så kan man sätta upp en automatisk Google sökning (s.k. Google alert), så får man E-mail om en ny träff dyker upp (men det kan ju lika gärna vara att boken i fråga nämns någon stans!)

Lennart Erling sa...

Kurt,
Per Olaisen hittade den på Boknätet, en tjänst som jag inte kände till. Boken är nog en raritet.