söndag 14 april 2013

Kommande läsning

Efter en lite disig inledning denna söndagsmorgon kommer solen fram och temperaturen stiger. Jag tar kikaren och går en sväng. Fortfarande inga tofsvipor. En rovfågel seglar runt, lik en ormvråk, men slankare i kroppen. Hemma vid huset sitter en rödhake i syrenen. Stararna sitter surmulet tigande uppe i kastanjen. Vi har lagt om taket och tagit bort de gamla boställena. Borde sätta upp holkar.
 
Om man inte kan skriva om böcker som man har läst så kan man skriva om böcker som man kommer att läsa.
Ni som följer min blogg minns kanske att jag har skrivit en hel del om den italienske poeten och tänkaren Giacomo Leopardi. (Sök på Leopardi i bloggens sökfunktion). Han är en av mina "vänner bland de döda", för att använda Lars Gustafssons formulering. Han har betytt en del för min livshållning. Om man nu kan ha en livshållning nuförtiden, när allt flyter och vi ska ha snabbt anpassningsbara identiteter.

Det stora projektet med en engelsk översättning av Leopardis väldiga dagboksanteckningar, "Zibaldone del pensieri", är äntligen avslutat och i sommar kommer den ut, en bastant volym på mer än 2500 sidor.

 


Gissa om jag gjort en förhandsbeställning. Höstens läsning är räddad. 
Tills vidare läser jag i Prue Shaws brevurval, "The letters of Giacomo Leopardi 1817-1837" (Leeds: Northern Universities Press, 1998). 
Och så en mycket intressant artikel, Geir Sigurðsson, "In Praise of Illusions: Giacomo Leopardi‘s Ultraphilosophy" i Nordicum-Mediterraneum: Icelandic E-journal of Nordic and Mediterranean studies, 2010, vol. 5, no. 1., som finns att ladda ner som pdf här.

4 kommentarer:

Einar J sa...

Glädjande nyhet! Ja, den måste jag också beställa! Vi har uppenbarligen många gemensamma favoriter...
Satt senast häromdagen i min läsfåtölj och lät blicken svepa över poesihyllan, såg bokryggen och tänkte att jag på nytt borde plocka fram Björkeson/Hammarskölds tolkningar av Leopardi.
Och så tänkte jag igen: när ska den bli av, den där resan till Recanati och Loreto som jag drömt om länge.

Kurt sa...

Kanske en brun kärrhök?

Lennart Erling sa...

Einar,
ja, det är förbluffande ofta vi läser samma författare. Gott omdöme och god smak kan ju delas... Leopardi har dykt upp här hos mig igen och tål att läsas om. Om du besöker Recanati (jag blir avundsjuk...) så förväntar vi oss fyllig rapportering!

Lennart Erling sa...

Kurt,
ja, inte omöjligt. Brun kärrhök har vi sett här tidigare. Nu var det förstås på långt avstånd och i motljus och mitt fågelkunnande är klent...