tisdag 13 november 2012

Stjärnhimlen

Halv sex i morse, ute vid brevlådan, stod jag en stund och såg upp mot den klara stjärnhimlen. Det var vackert - och skrämmande. Och som så många gånger förr tänkte jag på Erik Blombergs ord om att "Jorden är människans hem".

Som ni säkert förstår är jag inte särskilt lagd åt kosmologiska eller religiösa spekulationer. Men jag vill komma med ett sista citat från den gode Lichtenberg.
"Redan för många år sedan tänkte jag att vår värld kunde vara ett verk av ett underordnat väsen och jag kan inte bli kvitt tanken. Det är en dårskap att tro att inte en värld vore möjlig där ingen sjukdom, ingen smärta och ingen död funnes. Man tänker sig ju dock himlen så! Att tala om prövningstid, om fortskridande utbildning, innebär att tänka mycket mänskligt om Gud och är bara struntprat. Varför skulle det inte kunna finnas andar av olika grader ända upp till Gud och vår värld kunna vara ett verk av någon som inte förstod saken riktigt, ett försök? Jag tänker på vårt solsystem eller hela hopen av dimmiga stjärnor som upphör med Vintergatan. Kanske är nebulosorna, som Herschel sett, inget annat än levererade provstycken eller sådana som det fortfarande arbetas på. När jag betraktar krig, hunger, armod och pest kan jag omöjligt tro att allt vore ett verk av ett högst vist väsen, eller måste detta ha funnit ett av det självt oberoende stoff som på något sätt begränsat det, med den följden att denna värld bara förhållandevis är den bästa som man redan ofta påpekat."

6 kommentarer:

Einar J sa...

Själv en boren skeptiker har jag en frånsida som gillar tankar av det där slaget.

Gabrielle Björnstrand sa...

Är det något jag saknar nu i november så är det stå-under-stjärnorna-hösten. Har inte varit loss ur stan på länge. Men stjärnorna på vårt gamla lantställe vid kusten brukade sannerligen stampa i sina spiltor. (Om jag är tyst kan jag nästan höra det ända hit).

Fin text av dig och din nye vän Licht...

Lennart Erling sa...

Tack för kommentarer!
Kanske Lichtenberg har rätt, kanske är det en oerfaren vikarie som klantat till det, kanske finns det bättre versioner av världen?

Gabrielle Björnstrand sa...

In your Mind, som vi sa på den gamla goda tiden.

northofsweden sa...

Halv sex på morgonen!!!!
Huga.

En vikarie? Skulle kunna förklara en del ...

Lennart Erling sa...

Northof: Early to bed and early to rise...