lördag 10 november 2012

Doug Saunders: The myth of the muslim tide

Lördag morgon. Jag går ut till vägen och brevlådan för att hämta morgontidningarna. Vindstilla under en grå himmel. Soluppgången är en svagt rosa strimma mellan molnen i öster. Flera stora sträck med gäss flyger från havet inåt land för att äta. Jag försöker sakta ner på stegen, samla mig. Tänker på vad som ska göras under helgen. Det är en del. Men nu, just nu, är det inget som driver på mig. Ingen anledning att skynda. Livet innehåller alltför få sådana stunder, tänker jag.

På flyget till Mallorca för några veckor sedan började jag läsa Doug Saunders "The myth of the muslim tide : Do immigrants threaten the West" (Vintage books, 2012). Jag kom inte så långt, den hamnade i hyllan igen, men i går tog jag fram den igen och avslutade läsningen.Jag ska inte gå in på detaljer - en utmärkt sammanfattning finns här - men det är en viktig bok. Saunders tillbakavisar lugnt, effektivt och övertygande de falska föreställningar om faran för en "muslimsk" erövring av Västeuropa och USA, vare sig det rör sig om en medveten politisk erövring eller helt enkelt en demografisk effekt, som i olika grad sprids från skilda håll, från Breivik till Angela Merkel.

I denna gediget forskningsbaserade bok bortser Saunders självfallet inte från de enorma problem som invandring och ökade flyktingströmmar medför och ser naturligtvis farorna med radikal islamism och terrorism, men visar också på tidigare historiska erfarenheter av liknande slag och manar till besinning. De som talar om en muslimsk erövring och anammar idéer om civilisationernas kamp gör tvärtom.3 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Bra påminnelse, Lennart. Tack för det.

Lennart Erling sa...

Jag stöter på dessa idéer lite varstans, ibland där man minst anade det, som halvkvädna visor eller bara underförstått. Det är beklämmande. Jag hoppas att Saunders bok kommer att översättas.

Einar J sa...

Tack för det tipset. Verkar vara en nyktert resonerande herre, denne Saunders.
Jag tror att den där känslan av att invaderas ("dom kommer att ta över") får sin bästa (och fullt begripliga) näring av de enklaver, eller getton, som bildas i en del europeiska storstäder, där extremisterna ivrigt speglar och bekräftar varandra. Islamismen är ett otyg och de muslimska invandrarnas värsta olycka. Sekularism och västerländsk frihet har för flertalet muslimer alltför mycket som talar för sig för att den islamistiska väckelsen ska ha någon chans på sikt. Det är min tro och förhoppnig. Men problemen bör naturligtvis inte heller underskattas.