torsdag 19 juli 2012

Vad har jag gjort!?


Vad har jag gjort!? Mitt i bloggens sommarstiltje blir jag uppringd av en journalist på lokaltidningen Hallands Nyheter som vill göra ett porträtt av mig som bloggare och långsamläsare. Jag ber om betänketid. Frågar lite om upplägget. Är tveksam. Men när jag till slut träffar journalisten är hon så kompetent och påläst att tveksamheten nästan helt försvinner. Nästan. Nå, jag kommer att få se resultatet och i värsta fall avböja.

Det är en ovan situation. I bloggen är det jag som kontrollerar hur jag framstår i ett slags (i realiteten mycket begränsad) offentlighet. Nu blir jag föremål för någon annans tolkning och betydligt fler läsares bedömning av den tolkningen. Eller - nej, jag har ju  ingen kontroll över hur jag framstår i bloggen. Även här är det läsarnas bedömning som gäller, hur mina intentioner än ser ut. Så skillnaden är att någon annan målar bilden och så den betydligt större offentligheten.

Bildkälla

Naturligtvis är jag glad över att bloggen uppmärksammas. Och eftersom jag nu en gång börjat blogga, så är det väl inte för att inte bli läst utan just för att bli läst? Jag hoppas att porträttet i HN inte kommer att göra mig vare sig sämre eller bättre än vad jag är. Det är ju det där med att ingen blir profet i sin egen stad. Pretentiös jävel, boknörd, pucko? Tja, vi får se.  Jag skriver ju ingenting här som jag inte kan stå för och för mig gäller Montaignes ord:
"Här kommer man att klart kunna avläsa mina fel och mitt enfaldiga sätt - så långt hänsynen till allmänheten medger det."

11 kommentarer:

Karin S sa...

Kul! Du länkar väl om den kommer på nätet?!

Lennart Erling sa...

Jo, det blir väl nödvändigt...

Gustaf Erling sa...

Detta porträtt ser jag fram emot att läsa!

Lennart Erling sa...

Gustaf, kanske du får användning för skämskudden...

Eva S sa...

Din blogg är den mest sansade, insiktsfulla, kunskapsberikande (speciellt just det!) som jag träffat på. Avspeglar dig som person, kan jag tänka mig. Tidningen har visat gott omdöme!

Lennart Erling sa...

Eva S., nu blir jag generad - och glad. Jag ska i alla fall försöka att i någon mån leva upp till ditt omdöme...

Gabrielle Björnstrand sa...

Lennart, du vet vad jag tycker. Och det blir mellan oss ; )

Lennart Erling sa...

Gabrielle: :-)

Einar J sa...

Så roligt! Det blir säkert anledning att gratulera dig till uppmärksamheten.

Kerstin z sa...

Spännande, du skriver så mycket klokt och bra!

Lennart Erling sa...

Tack, Kerstin Z.!