lördag 25 februari 2012

Till och från Rönnetången

Så kom vi då äntligen iväg på en vandring. Solsken, sju plusgrader och en vind som inte märktes i Grimetonskogen. Lite snö och is här och var och fullt med  porlande vatten i dikena. En frisk och stark vårvinterluft. 

Vi gick från Grimsjön mot Rönnetången, ett ställe där vi var i maj 2010. Då utan kamera. Nu hade jag mobilen. 

I "Det gamla Grimeton", utgiven av Grimetons hembygdsförening, (u.å.), kan man läsa om Rönnetången att "det kallades nybygge i hfl [husförhörslängderna] omkring 1810 och var bebott till 1965. Manhuset finns ännu kvar liksom ett mycket förfallet uthus. Den granskog, som planterats på inägorna, står nu nästan inpå husen."
 Det var dottern Amanda Josefina, född 1903, som bodde kvar till 1965, innan hon flyttade till ett vårdhem. Framför manhuset är nu ett kalhygge. Manhuset har sett sina bästa dagar.


Att det kanske aldrig varit några sötebrödsdagar på Rönnetången kan man utläsa av ett "Protokoll hållet vid Kommunalstämma med Grimethons församling i dess kyrka Söndagen den 7 mars 1880."

"Kommunalstämma var till i dag utlyst för att granska restlängden å obetalte kommunalutskylder 
för innevarande år dervid församligen beslöt att efternämnde personer skulle från kommunalskatt
befrias
Bertil Larsson på Rönnetången  Kr 3 65 ..." 

11 kommentarer:

Gunnar sa...

Grimeton, Grimsjön, Grimethon...

I England: Grimethorpe, södra Yorkshire (med en väldigt berömd mässingsorkester). Eller Grimsby, Lincolnshire, varifrån TorLine brukade färja en över till Grimsbyborg...

I musiken: grime + dubstep

Etymologi kan vara "grym", eller "sotig, smutsig", eller från franskans "grimme" (pajas)

Vet du något som kommer närmare?

Bengt O. sa...

Jag associerar Grimeton med någon förhistorisk radioanläggning. Ligger det något i det? Spännande namn i alla fall.

inga/stinajo sa...

Tänk att ni hamnat i Rönnetången av alla ställen. Vid mina ytliga släktforskningsförsök finns den platsen med!Kommer inte ih[g vilka mer 'n att de var fullst'ndigt utfattiga.
Vi ses i p[sk!
Inga Stina

Petra Rhodin sa...

Vilken fina foton! Speciellt det av det övergivna manhuset. Har suttit en bra stund och tittat på det. Det är något speciellt med övergivna platser som en gång sjudit av liv, om än fattigt och stundtals kanske till och med bedrövligt.

Lennart Erling sa...

Gunnar,
don't get me started... men jag konsulterade som hastigast Karl Gustav Ljunggren, "Hallands ortnamn" i: Hallands historia II (1959) och hans skriver:
"Det har hittills inte kunnat avgöras om förleden är mansnamnet Grimulv eller ett gammalt ånamn Grima, som burits av det från Grimsjön öster om kyrkbyn kommande vattendraget - dessa senare namn kan också tänkas vara bildade med utgångspunkt från namnet Grimeton. [ ...] Senare leden är är troligen icke det östsvenska -tuna utan den från bl. a. Värmland och Norge kända sidoformen -tun 'inhägnad'."

Sen finns ju i Halland några fler - Grimsholm, Grimmared, Grimsgärde, Grimmalunda...

Lennart Erling sa...

Bengt O,
inte förhistorisk, men på 1920-talet high tech och dessutom numera ett världsarv...
http://www.grimeton.org/

Lennart Erling sa...

Inga-Stina,
du ska naturligtvis återvända till dina rötter, köpa och rusta upp det fridfulla Rönnetången och där leva ett stillsamt, enkelt liv! Vi får diskutera det i påsk.
PS: det stod ett ganska intakt hackelseverk i uthuset, om du tänker hålla husdjur...

Lennart Erling sa...

Petra,
man kan, om man ger sig tid, försjunka i tankar på sådana platser och inse att de var platsen där människor en gång levde sina liv, med samma självklarhet, kanske, som vi lever våra. Det ger perspektiv.

Gunnar sa...

Sen ska man nog inte glömma hästens grimma heller...

Bengt O. sa...

Tack för länken till Grimeton.org. Intressant läsning även om webplatsen är litet oorganiserad. För många år sedan såg jag en hel del lämningar efter Marconis verksamhet på Long Island så där finns det ju en anknytning. Kanske man borde besöka världsarvet Grimeton även om den angivna öppningstiden verkar litet kufisk: "Under sommarmånaderna". Det varierar alltså med vädret?

Min erfarenhet från Sverige är att allting utanför Stockholm bara är öppet från slutet av juni till ungefär 15 augusti och då bara om personalen inte är på kurs eller semester. Så det blir litet chansartat.

Lennart Erling sa...

Bengt O,
under Öppettider och priser i vänsterspalten finns detaljerade öppettider frö 2012... ;-)

Du ska absolut besöka Grimeton - och ö h t landskapet som Selma Lagerlöf ignorerade. Hör av dig så kanske vi kan ses över en fika, om du känner för det.