lördag 10 september 2011

Några bilder från Kreta. 1

Hemma igen efter en vecka på Kreta. 
Det har varit en lugn vecka, för det var så det skulle vara, med ett antal utflykter och ett par vandringar. I trettiogradig värme blir tempot lågt. Till och med jag såg det nödvändigt med en del sol och bad. 
Och kvällarna ägnades åt samvaro, med god mat och gott vin.

Det här är (inte heller) någon reseblogg, men... något ska jag relatera här.

En av de platser vi besökte var det mytomspunna Aptera, högt beläget, med en vidunderlig utsikt över Soudabukten.
En stadsstat under minoisk tid, en viktig handelsstad under hellensk tid och under romersk tid. Förstört vid en jordbävning på 700-talet. Här finns rester av en amfiteater, ett doriskt tempel och en badanäggning. Från 1200-talet och ända fram till 1964 fanns här ett kloster.
Vid mitten av 1800-talet byggde turkarna en försvarsborg av ruinstenarna.

Rester av stadsmuren:


En av de väldiga romerska underjordiska vattencisternerna:


I klostrets lilla kapell fanns flera vackra ikoner. Min kunskap om ikonmåleri är lika med noll. Men jag antar att dessa ikoner har ett större konstnärligt värde än de som fanns att köpa i presentbutikerna i Rhetymnon.


Hur det blev med Ekelöf-läsningen? Inte en rad... 
Men på planet hem, så gott det nu gick i bullret, lyssnade jag på några av de inspelningar med Ekelöf själv som man kan köpa från Gunnar Ekelöf-sällskapet.

3 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Måndagstrött som jag är kan jag inte komma på något intressantare att säga än att du har varit där jag gärna vill vara igen. Om inte på just Kreta, så gärna någon annan ö i det gamla innanhavet. Någonstans mellan agaver och ikoner och långt bortom poolerna & hotell-raddan.

Lennart Erling sa...

Här är det just nu tisdag(morgon)tröttheten som känns, men den botas med en kopp starkt kaffe...
Jag stod länge och betraktade och beundrade de där ikonerna i klosterkapellet (ska visa fler) och undrade över dem. Vad avbildar de? Hur gamla är de? Kan gamla, kanske värdefulla ikoner bara hänga och ligga framme så där? Eller är de inte alls värdefulla?
Jag hoppades att någon mer kunnig skulle nappa... :-)

Gabrielle Björnstrand sa...

Du får väl ventilera detta med Torsten Kälvemark om inte annat...