lördag 28 november 2009

Till och från Eskåsen

Det blev lite sent på eftermiddagen innan vi kom iväg och gick från torpgrunden Kull i närheten av Älvasjön på en skogsväg upp på Äskaåsarna. Solen hade försvunnit och ersatts av gråmulet väder. I den öppna bokskogssluttningen fanns rester av gärdsgårdar och en mängd odlingsrösen.

Dessa rester av ett gammalt odlingslandskap upphör inte att fascinera mig. Ett äldre landskap i det moderna skogsbrukslandskapet. Vi såg på lämningar av ett torp eller en backstuga.

Att döma av granen var det länge sedan någon bodde här.

Vi gick genom skogen ner mot Skaltaberget, följde en annan skogsväg över Åremossen och ner till vägen mellan Angryd och Ästad och sen på vägen söder om Älvasjön tillbaka till bilen, medan skymningen kom och månen gick upp.
PS: en enkel litterär tävling: vilken författare anspelas på i bloggpostens titel?

12 kommentarer:

Bodil Z sa...

Som du vet vid det här laget tycker jag också om att vandra bland gamla husgrunder och jordkällare och andra lämningar från dem som var här före oss. Väldigt fina mossbelupna stenar i röset där.

Tävlingen: Tage Aurell väl?

Lennart Erling sa...

Tage Aurell, "Till och från Högåsen", ja, det var för enkelt...
Det är välgörande för både kropp och själ att ta sig fram till fots i skog och mark. Man kommer närmare vårt ursprung, vår natur, innan vi blev sittande med böcker och datorer...

Lena/northofsweden sa...

Jag gillar särskilt den första bilden med de mosslurviga bumlingarna i riktigt lysande gröna färger.

Lennart Erling sa...

Lena:
Stenarna är som meddelanden som varit på väg länge.

Bodil Z sa...

Det är svårt att säga vad som är lätt eller inte när det gäller sådant här. För mig var det lätt, eftersom jag tycker väldigt mycket, alltså verkligen alldeles speciellt mycket om Tage Aurells sätt att berätta. Ibland när Londi och jag går längs de karga åsarna här, så tänker jag "Till och från Högåsen". Det är en enkel men mycket vacker titel. Jag har förresten ett lite längre Aurell-inlägg under pausträdet, om du vill läsa:
http://bodilzalesky.com/blog/2005/11/03/obygdens-rost-om-tage-aurell/

Nästa helg går Londi och jag nog längs havskanten i Varberg. Kanske finns det någon möjlighet att beroende på var du och din fru tänker vandra härnäst eller om ni upptagna eller inte.

Bodil Z sa...

Någon möjlighet att ses, menar jag alltså.

Lennart Erling sa...

Bodil:
jag är hemma igen efter en resa - det vore trevligt att ses och kanske vandra någonstans. Jag hör av mig om lämplig dag. (Det ska bli roligt att träffa Londi också…) Och tack för Aurelläsningen!

Kurt sa...

På många ställen har jag sett att man varit ute och karterat de gamla husgrunderna. Det brukar stå en stolpe med en liten skylt som talar om namnet på platsen och när det senast var bebott.

Bodil Z sa...

Vi kan ju se vad som är möjligt. Lördag och söndag är Londi och jag i alla fall hos mina föräldrar i Varberg.

Lennart Erling sa...

Kurt:
Hembygdsföreningarna i Halland är mycket flitiga med detta. Ibland bara en skylt, som på Eskåsen, ibland en mer fyllig informationstavla, som vid Kull, där vi startade vandringen.

Anonym sa...

vad är detta för blogg?

Lennart Erling sa...

Anonym: Tja... läs!