torsdag 10 september 2009

Liv och läsning

Framåt kvällen går jag den vanliga vägen genom beteshagen, för att rensa hjärnan efter en intensiv arbetsdag. Solen är låg, men värmer ännu. Vinden är höstligt sval. Björkarna skiftar i gult, rönnarna lyser. Långsamt fylls jag av gräs, stenar, träd och himmel.
En stenskvätta bockar för mig på stenskvättors vis och flyger undan. Vid åkanten lyfter en gråhäger med ljudlösa, långsamma vingslag.

Liv och läsning är en omöjlig ekvation. Jag talade med en av mina äldsta vänner häromdan. Han läser nu så här: varje dag ett tvåtimmarspass då han läser ett kort stycke, eller en dikt, i fyrtiotvå olika böcker. Detta för att få ner läshastigheten, kunna begrunda det lästa och - på lång sikt - läsa allt det som han länge tänkt läsa.

Själv följde jag en impuls och började igår en omläsning av Calvinos "Om en vinternatt en resande".

4 kommentarer:

Lena/northofsweden sa...

>Liv och läsning är en omöjlig ekvation.>
Vilket deprimerande uttalande. Fast jag tror att jag förstår vad du menar. Det finns tydligen kurshelger eller workshops eller dylikt då man bara får ägna sig åt att läsa - alltså ett antal människor som sitter på en kursgård och läser det de själva vill.
Är det inte något fel på vår tid? Vi har så mycket pengar, så mycket materiella tillgångar, så bra mat, vi är så välbeställda på alla sätt ... men vi har inte tid! Inte tid att vila, inte tid att läsa, inte tid att umgås, inte tid att samtala ...

Lennart Erling sa...

Jo, det är något fundamentalt fel - när valfrihet innebär tvång att välja mellan så många alternativ att vi inte längre är fria, utan behärskade av marknadskrafterna och luras att fåfängt finna lyckan i ett omättligt konsumtionsberoende.
Lyckligast är nog den som förmår välja bort och leva med mänskliga mått i allt.
Även när det gäller läsning gäller det att välja bort. Livet är kort och konsten är lång.
Sen m å s t e man ju inte läsa. Om man nu inte bara inte k a n avstå från att öppna den där boken som verkar så intressant, och den, och den...

Lena/northofsweden sa...

Här finns lösningen!
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3509205.svd
Kolla sista raderna!

Lennart Erling sa...

Det jobbet vill jag ha!
Eller... nej, jag vill bara ha den perfekta balansen mellan liv och läsning.