söndag 17 november 2019

Läsnotiser, och en fråga

Det är inte så att jag inte läser något. Men att skriva blir bara inte av. Och tiden bara går.
Några läsnotiser i alla fall.

Torbjörn Elenskys "Eldungen. En herrgårdsroman" (Norstedts 2019) hade jag sett fram emot att läsa, men jag blev besviken. Den är nog lite för mycket idéroman, tidsfärgen för hastigt påmålad, griper inte tag i mig.

Men Sara Danius "Husmoderns död och andra texter" (Bonniers 2014) är mycket bra. Jag tror inte att hon kunde skriva ointressant ens om sådant som inte egentligen intresserar mig (mode, glaskonst).
Massor av läsimpulser dyker upp, både sådant som jag läst, men vill återvända till och läsa om och sådant som jag inte läst, men som jag nu absolut vill läsa. 

Till sist John Williams "Butcher's crossing" (Natur & kultur 2015), som jag missade när den kom. Det är lysande romankonst, precis som "Stoner".

Och så frågan. Trots att jag skriver så sällan är antalet besökare på bloggen ganska konstant. I statistikverktyget kan jag genom ip-numret se var i geografin mina besökare hör hemma. Jag ska erkänna att jag är väldigt nyfiken på vem en besökare med österrikiskt ip-nummer är som så gott som varje förmiddag tittar in här. Om du vill så får du gärna höra av dig!7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Eldungen väckte en intressant fråga, var hör pojken hemma? Räcker det att byta hus/plats för att bli någon annan?

Lennart Erling sa...

Jo, när jag läste om boken väcktes mitt intresse, men, som sagt, läsningen blev mer och mer oengagerad. Kanske är jag orättvis. Om ett huvud och en bok slår ihop och det därvid ekar ihåligt är det inte alltid bokens fel...

Gabrielle Björnstrand sa...

Butchers Crossing är en av de tre bästa jag läst i år. Sara Danius har jag inte läst, bara tyckt mycket om.
Här överlämnar jag nu helt fräckt min text om Butchers Crossing: https://boxgabi.blogspot.com/2019/06/butchers-crossing-och-manlighetens.html

Lennart Erling sa...

Tack Gabrielle! Med din länk berikade du mitt korthuggna inlägg tusenfalt.

Hanneles bokparadis sa...

Gör kläderna mannen?
ska läsa Torbjörn Elenskys bok om Italo Calvino.

tant Hanneles bokparadis sa...

Sara Danius var väldigt mångsidig, hade god koll på Marcel Proust, James Joyce, Thomas Mann och Gustave Flaubert, andra intressanta böcker hon skrivit:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/02/vem-ar-sara-danius.html

Lennart Erling sa...

Böcker som genererar läsning av fler böcker är bra böcker...