söndag 12 januari 2014

Hallands tuffaste vandring?

Hallands tuffaste vandring?

Genom reservatet går vandringsleden Skogsbostigen. Rundan är 5,5 km lång och har en sammanlagd stigning på 250 höjdmeter. Detta kan mycket väl vara Hallands mest krävande vandringsled eftersom den går upp på fem av reservatets sex branta kullar. Glöm inte vattenflaskan och räkna med några timmars tuff motion. Belöningen blir milsvida utsikter och fascinerande skogsmiljöer.

Så beskrivs Skogsbostigen av Länsstyrelsens naturvårdsenhet. Eftersom vi försummat att vandra under alla helgerna så valde vi detta alternativ för en söndagsvandring.
Vinden var iskall men en blå himmel skymtade bakom molnen och så småningom dök solen upp. Stigen börjar med en rejäl brant upp till Hiaklittens topp. Cirkulationsorganen fick bekänna färg, men utsikten mot Byasjön och bortom den är fantastisk.


Sedan ner i en dalgång och upp över en bokskogshöjd och ner igen. Det var blött i hålorna efter allt regnande. Här och där kullblåsta träd.


Här tog vi oss över bäcken innan stigningen upp på Skaltaberg började.


Och sedan ner till vägen mellan Ästad och Angryd och tillbaka till parkeringen och eftersom vinden var om möjlig ännu kallare nu intogs lunchmackorna i bilen. Två timmars rejäl motion med belöningen att med gott samvete lägga sig på soffan och läsa...

2 kommentarer:

Björn H sa...

Detta är sköna trakter. Drömmer mig tillbaka till det området med jämna mellanrum.

Lennart Erling sa...

Ja, de utmärkta vandringslederna är utmärkta i dubbel mening :-)...