lördag 19 oktober 2013

Adam och Eva i Korčula

Om man är turist är man oundvikligen en del av massturismen. Vi märkte det när vi var i Kroatien nyligen. Och hur fascinerande det än är att ströva runt i Dubrovnik och Split, så färgades upplevelsen av detta att man är en del av massan. Och av den ibland mycket påträngande, turistanpassade kommersen. Det var skönt att återvända till stillheten i vår bas, ett litet hus i sluttningen i byn Perna, nära Orebić på Pelješachalvön.

En dag tog vi färjan från Orebić över sundet till den gamla stadskärnan i Korčula. Där var det lite lugnare. Vi gick uppför en av de branta gränderna mot katedralen Sveti Marka, en imponerande byggnad, fullbordad på 1500-talet.


När en guidad turistgrupp lämnat platsen var det för några minuter nästan tomt. På ömse sidor om katedralens port, under de liggande lejonen, fanns två huksittande människofigurer som fascinerade oss.


Efterforskningar ger vid handen att statyerna föreställer Adam och Eva. Men varför sitter de nakna och på huk på det här sättet? Som om de ogenerat uträttade sina behov.


Det är en fråga som jag gärna vill ha svar på.

8 kommentarer:

Einar J sa...

Jo,det kan jag verkligen förstå att du vill!
Har inget trovärdigt förslag, men nog skulle väl devisen "Intet mänskligt är oss främmande" kunna passa in...

Bengt O. sa...

Vet inte om det är bara fläckar men nog verkar det som om både Adam och Eva har navlar. Skall det vara så?

Lennart Erling sa...

Einar: :-)
Jag har nu mejlat Stadsmuseet i Korcula i hopp om att få svar på frågan.

Bengt O., du tar upp en verkligt intressant detalj!

På sajten "Bibelfrågan"( http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/navel.htm) svarar en teolog (?) så här på frågan om Adam och Eva hade navlar:

"Men om jag nu ändå ska besvara din fråga, så måste svaret - om vi ska utgå från det bokstavsresonemang som du anför - givetvis bli att Adam och Eva, så som deras skapelse framställs i 1 Mosebok, inte av naturen hade någon navel. (Å andra sidan kanske de försågs med en navel i alla fall, bara för att inte deras kommande barn skulle undra varför deras mamma och pappa såg annorlunda ut…)"

Bodil Z sa...

Jag är också nyfiken på varför Adam och Eva sitter så där. Hoppas de svarar från museet. Annars måste jag nästan börja gräva här. Någon från Korčula känner jag, men vi ses inte så ofta...

Lennart Erling sa...

Bodil,
än har de inte svarat från muséet. Om de inte hör av sig, så får du väldigt gärna gräva...

Gabrielle Björnstrand sa...

Tentativa svar:
Kan det inte va så att de i Paradiset var oskyldiga som barn, och barn sitter ju så där varstans i världen.
Sen vid utdrivningen skylde de sig. Skulptören ville betona oskulds-tillståndet.
Svar 2:
Skulptören fick lite ont om plats på pelaren och använde sin fantasi väl.

Min gamla lärare, konst-och-medeltidskännaren, Jan Svanberg skulle säkert ha ytterligare en förklaring.

Lennart Erling sa...

Gabrielle,
ditt första svar har i alla fall betydligt mer teologisk tyngd än teologens på Bibelfrågan…

croatiaann sa...

Es ist die am dichtesten Bewohnte Insel Kroatiens, randvoll mit natürlichen Sehenswürdigkeiten, Kultur und Spaß. Diese Insel bietet viele unwiederstehliche maritime Zufluchtsorte. Lesen Sie weiter