torsdag 1 januari 2009

Image-junkies

Susan Sontags "On photography" är fascinerande. Jag läser långsamt, gör förstrykningar, tänker efter. Ute är kvällen svart. Sju minus, alldeles vindstilla.

"All photographs are memento mori. To take a photograph is to participate in another person's (or thing's) mortality, vulnerability, mutability. Precisely by slicing out this moment and freezing it, all photographs testify to time´s relentless melt."

Lämpligare citat så här årets första dag och efter allt fotograferande under julen får man leta efter.

"Needing to have reality confirmed and experience enhanced by photographs is an aesthetic consumerism to wich everyone is now addicted. Industrial societies turn their citizens into image-junkies."

"Ultimately, having an experience becomes identical with taking a photograph of it, and participating in a public event comes more and more to be equivalent to looking at it in a photographed form."

Jag läser Sontags kritik av den klassiska sociala fotokonsten och frustreras av att boken, paradoxalt nog, är helt utan illustrationer. En del bilder hittar jag här.
Är det någon som vet andra eller bättre ställen?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fick själv länken från en god vän före jul:
>bilder (ca 2 miljoner) från bildtidskriften Life, som nu finns tillgängliga på Google med följande adress
www.images.google.com/hosted/life
Där kan man sedan söka på precis allting. Intressant.<

Björn Nilsson sa...

Lena, jag kollade på den där Life-länken, och det är ju en ny sådan där guldgruva på nätet som gör att man skulle vilja ha en livstid till för att hinna titta på godbitarna!

Angående Sontags funderingar: När jag knallade runt i timmar vid Torne träsk och fotograferade små stenar och stora berg var det väl motsatsen till "memento mori" jag avbildade - stenarnas evighet alltså (ur mänsklig synvinkel)? Bilderna frös inte det föränderliga utan det oföränderliga.

Anonym sa...

Hej! En hälsning från en själsfrände. Har själv myntat begreppet "slog" (=slow blog). Varför detta hysteriska tempo??

Lennart Erling sa...

Lena:
Tack för länken!
Björn:
Ingen regel utan undantag!
Hans:
Hej! Ditt långsamma tempo i bloggandet kan jag inte hålla - det kliar för mycket i skrivfingrarna.. Men i läsandet och tänkandet försöker jag dra ner på tempot. Så gott det nu går.

Karin S sa...

Ja, det där störde mig med, minns jag. Gick ut och köpte nån sorts samlingsbok över "världens bästa fotografer" eller nåt ditåt. Där fanns i regel en plåt av dem hon talade om, samt en beskrivning av fotografen ifråga och vad han/hon gjort mest.
Fast det var en fransk liten bok, men den kan nog finnas på engelska (eller motsvarande).

Visst är det en LYSANDE text? Och hur den föregriper det vi nu står mitt i - med bilder som är helt självgående jorden runt på en sekund liksom.

Vill minnas att hon skrev nånstans att det tog henne en massa år att skriva boken, jag höll på med den länge jag med. Den är så tät, säger så mycket...

Ska kolla vad min lilla volym heter och återkommer med det.

Lennart Erling sa...

Karin:
Det är en bok som har så hög densitet (om man nu kan säga så om en bok...) att det är omöjligt att konsumera den som man gör med många andra böcker. Jag läser långsamt och går tillbaka och läser om och formuleringarna är sprängfyllda. Verkligen föda för tanken.
Bara kapitelrubriker som "In Plato's Cave" och "Melancholy Objects"...
I går stördes jag av en arbetsdag, men nu hoppas jag att jag får lite tid igen...