torsdag 3 juli 2008

Är den gamle Lars Gustafsson tillbaka?

Är den gamle Lars Gustafsson tillbaka? Jag kände mig förflyttad till sjuttiotalet när jag läste hans artikel "Svarta onsdagen" den 2 juli i Expressen, om FRA-beslutet och vad det säger om svensk politik:

"...de politiska partierna [är] inte längre partier i klassisk mening. De bygger inte på sina medlemmar och deras frivilliga bidrag utan är subventionerade bihang till statsapparaten. Dessa bidrag har vuxit ofantligt i betydelse det senaste decenniet. Våra partier är statsburna partier, bihang till en regering, inte dess uppdragsgivare.
En sådan artificiell parlamentarisk byggnad kan – ruskigt nog –vara betydligt bräckligare än vad den ser ut. Är det ett Weimar vi kan ana runt hörnet?

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Egentligen säger han väl ingenting märkvärdigt - men han gör det på ett bildat sätt i alla fall. En del för ju ett betydligt brutalare språk i detta ärende. Hittills har jag inte hört av någon som på ett intellektuellt högtstående sätt kunnat försvara FRA-lagen. Kan det möjligen vara så egendomligt att det är omöjligt att skapa ett sådant försvar? Hur som helst: Alliansens behandling av det här kan orsaka en del intressanta skov i det politiska landskapet.

Det där med att kryptera eller skriva skumma ord tror jag inte fungerar så bra. Särskilt det sista bryr sig spionerna inte om. Däremot bör man vara försiktig med sin dator om man är somalier exempelvis.

Lennart Erling sa...

Nej, inget märkvärdigt - men roligt att en gammal liberal fortfarande kan vara liberal. Som L.G.-läsare har man haft ett sjå med att separera Bush-mannen från författaren...