onsdag 27 augusti 2008

Nina Björks utopi

Nina Björk förespråkar "en feminism bortom Kvinnan".
En feminism
"som löser upp de berättelser som skapar manlighet och kvinnlighet; en feminism som inte vill uppvärdera "det kvinnliga" - utan som vill en upplösning av könsidentiteter, som vill slita av kvinnan hennes kläder, inte för att då finna en naken sann kvinna, utan för att finna: ingenting eller allting. Kanske finna en människa som skulle vara en annan än henne som vi känner i dag, hon som främst formas av sitt samhälles förväntningar på att bli kvinna (eller man)."

Det sista tillägget där, inom parentes, är viktigt.
Björk anknyter till en klassisk humanism: vi människor är inte som djuren styrda av natur och biologi, vi är kulturvarelser, vi kan på gott och ont forma våra samhällen - och påverka det som formar oss: förväntningar och normer.
Björks utopi är en radikal jämlikhetsutopi.

Nina Björk ifrågasätter mycket, inte bara ojämlikhet mellan könen. Wikipedia har en del länkar.

3 kommentarer:

Lena/northofsweden sa...

Det låter som om du skulle vara mogen för Mörkrets vänstra hand nu! Inte för att det är en utopi, men den utforskar vad som kan hända med människan när det biologiska könet inte finns.

Lennart Erling sa...

Hmmm... jag började läsa, men gav upp efter bara några sidor... Varför klarar jag inte av en skildring som tilldrar sig på en annan planet? Jag ska ge den en chans till. Kan det vara något konstitutivt, en egenskap jag bara inte har?

Lena sa...

Jo, jag har faktiskt några goda vänner med den defekten. Det är bara att beklaga ...
Jag funderar på om Unlocking the Air av LeGuin skulle kunna ge dig en ingång. Den utspelar sig på Jorden.