torsdag 14 februari 2008
Jan Myrdal
Jan Myrdal skriver i SvD om Kinas återkomst som världsmakt.
Att Kina nu åter blir "en av världens ekonomiskt, tekniskt, vetenskapligt, kulturellt och politiskt ledande nationer" är väl ingen som betvivlar. Men Myrdal menar dessutom att Mao inte är en "innehållsligt tömd symbolbild" i dagens råkapitalistiska Kina. Miljardärspalatsen är tillfälliga, skulle Mao ha sagt, enligt Myrdal. För säkerhets skull förlängs den tid då det är rätt att göra uppror tiotusen år framåt.
Och Myrdal förnekar sig inte. Som tolvåring, 1939, diskuterar han det avgörande, väntade Stilla havskriget. Vintern 1965/66 sår han under ett USA-besök den insikt som fem år senare kommer Kissinger att i hemlighet flyga till Beijing för att normalisera USA:s Kinaförbindelser.
Jag läste Myrdals "Söndagsmorgon" i slutet av sextiotalet. Nu står femtio volymer i hyllan. För en ung arbetarkille som drogs med av vänstervågen och blev maoist var Myrdal med all sin lärdom och sina väldiga perspektiv en ledfyr.
Många texter håller fortfarande.
Men idag läser jag honom med andra ögon.
Myrdal har varit advokat åt många förtryckarregimer, från Stalin till Pol Pot.
Jag skyr som pesten alla som har så rätt att de låter miljoner krossas under historiens hjul på vägen mot lyckoriket. Och de som applåderar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Myrdals "Kulturers korsväg" måste vara obligatorisk läsning för alla som intresserar sig för Afghanistan. Hade beslutsfattarna läst den kanske de hade varit mer tvekande att skicka svenska soldater till "arméernas kyrkogård".
Och vete fasen om inte hans bok om Indien, "Indien väntar" håller på att bli aktuell igen. Jag har inte lika många volymer av honom som du, men någonstans finns ett omtryck av ett par av Myrdals tidiga romaner. Med tanke på tidsandan kanske även de blir aktuella?
Ett hastigt svar i sen kväll.
Nja, jag tror inte Myrdal kommer att få någon renässans.
Trots sin encyclopediska lärdom har han i så många frågor hamnat alldeles fel. Kampuchea har ju aktualiserats de sista åren och hans reaktioner är obegripliga.
Angående "Kulturers korsväg" så skriver Arne Melberg i "Resa och skriva" om en
"idylliserande beskrivning av landet och en apokalyptisk version av den historiska utvecklingen, där Afghanistan presenteras som en spjutspets mot den framtid som lämnar Västerlandet bakom sig..."
Förtryck och imperialism av olika slag möter alltid motstånd, men vilken väg moståndet tar och hur allt slutar, det är vanskligt att förutspå.
Jag tror inte naxaliterna i Indien representerar någon bra framtid för Indiens folk.
Skicka en kommentar