söndag 28 juni 2009

Vindbyar genom trädens lövverk

I går morse satt jag i skuggan på altanen (det var redan 27 grader varmt) och läste Lars Gustafssons "Sigismund", denna djupt roliga och märkliga roman som inte liknar andra romaner.
Värmen skapade ett turbulent mikroklimat. Plötsliga vindbyar gick genom trädens lövverk och de höga askarnas toppar rörde sig oroligt.
Vinden tog tag i Dagens Nyheters delar och kastade ut dem på gräsmattan, där de virvlade runt, runt och bläddrade upp sida efter sida.
På frågan om jag inte skulle ha tidningen svarade jag: nej, det är bara några totalt jävla meningslösa pappersblad, låt dem flaxa bort...
Mitt kärva språkbruk berodde på kulturdelen, där Michael Jacksons död bredde ut sig över sex sidor.
I mediesamhället gäller det att välja. Jag lät tidningssidorna ligga där, borta vid vinbärsbuskarna nu, och bläddra och bläddra, olästa.

6 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

... och det som en gång blåst bort förblir borta...
till skillnad från Gustafssons böcker, som har en så pass stor tyngd att de stannar kvar - i hyllan, i handen och i minnet!

Lennart Erling sa...

Ja, jag sitter just och försöker formulera något till bloggen om "Sigismund", men det är inte lätt att säga något kortfattat denna fantastiska roman. Det är ju mer är trettio år sen den skrevs, ändå håller den för nya omläsningar. Så varför inte återvända till det som är bra?

Björn Nilsson sa...

Det är jobbigt att försöka läsa i den här värmen. Själv försöker jag nu defintivt slå mig igenom en bok som jag köpte för minst 20 år sedan men aldrig lyckats bli klar med. Där kan man snacka om långsam läsning!

Lennart Erling sa...

Björn:
Det är en ständig kamp mot den där rösten (det duktiga överjaget?)inom en som hela tiden tjatar om att man måste läsa den intressanta boken, och den, och den... ;-)

Anonym sa...

Mikael Jackson om Mediesamhället. Vem bryr sig? Inte jag. Nu när inte jag så där jättelitterärt intresserad, men jag läser och läser...Daniel H. Pink: "A Whole New Mind" och tidskriften Filer och Svensk Natur, Arena, Populär Kommunikation, och en massa annat. I skuggan under en buske. Mellan baden. Mellan tupplurarna. Mellan utflykterna. Det är sommarlov. Tack du goda försyn som gjorde mig till lärare!

Lennart Erling sa...

Henry, om du missat Michael Jacksons död och hela den mediala cirkusen så är du verkligen att gratulera...
Och så har du sommarlov... ja,ja...lärare har det...
själv sliter jag i saltgruvan en dag till, sen blir det fem korta semesterveckor och sen är det höst... nåja, sommaren har ju börjat bra. Ha det gott, och hälsa!