söndag 1 februari 2009

Vandring

Denna söndag skiner solen och det blåser en kall ostanvind. Vi går en runda längs grusvägar, skogsvägar och stigar i trakterna mellan Sibbarp och Ljungby.
Vi parkerar på vägen mellan Folkared och Högared och går mot öster och viker sen genom skogen upp till en vacker betesmark nära Karlslund.Odlingsrösen och gärdsgårdar som långsamt sjunker ner i marken vittnar om äldre tiders odling.
Vi slår oss ner i skogskanten och äter lunch innan vi fortsätterner genom den skräpiga granskogen mot Ljungsjön där vi passerar detta odlingsröse.Vid vägen förbi Klevsjön stöter vi på Häströr, en ovanlig form av röse, ett kraterröse från bronsåldern, 32 meter i diameter och 2,5 meter högt.


Efter väl två timmar är vi tillbaka vid bilen.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Snöfritt och snålblåst - typisk västkustvinter? Jag försökte via ett par karttjänster på nätet spåra din vandring. Tror jag hittade ungefär rätt område i alla fall. Sydöst om Varberg?

Lennart Erling sa...

Helt rätt - typisk västkustvinter! Och karttjänsterna är fantastiska. Jag skrev ut en hybrid av karta och satellitfoto på Eniro för dagens vandring.

Kurt sa...

Länsstyrelsernas kartor resp. riksantikvarieämbetets fornsök är annars mycket bättre kartor än t ex Eniro:

http://www.gis.lst.se/lanskartor/
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Lennart Erling sa...

Kurt:
Ett STORT tack! Detta hade jag inte en aning om... (bibliotekarien skäms..)