tisdag 7 oktober 2008

(Inte alls tjuv-)läsaren på Hamrelius bokhandel

Vi tog en välbehövlig höstsemester och tillbringade några dagar i Skåne.
Fredagen i Malmö var en mulen, men ändå ganska varm dag, som mest ägnades åt - jag höll på att skriva "shopping" - men nej, det handlade om inköp, behovsstyrda, inte begärsstyrda.
På Hamrelius bokhandel satt denne skamlöst tjuvläsande äldre gentleman som jag inte kunde låta bli att smygfotografera.
Jag föll för ett köp-fyra betala-för-tre-erbjudande på Wordsworth Classics (hmm... behov eller begär?) och köpte en Edgar Allan Poe-antologi och tre Virginia Woolf, bl a "Orlando", som Nina Björk skriver om i "Under det rosa täcket".
Läsning föder läsning, runt hörnet väntar alltid något nytt. Bildning är ett oändligt äventyr.

För en lantis är Malmö något av en internationell storstad.
Jag hann också med att sitta med en dubbel espresso och se på folk och lyssna till olika språk i denna Sveriges kanske mest mångkulturella stad.
Kvällen avslutades kring en fantastisk persisk lammgryta hos goda vänner.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Jag skulle ju knappast kalla honom "tjuvläsande", ALLA bokhandlare borde ställa ut stolar på detta sätt. Det fungerar ju bara som ren reklam för bokhandeln! Det finns ju många berömda bokhandlare runt om i världen, där man verkligen uppmuntrar till läsande.

Lennart Erling sa...

Du har rätt. Det var ett förhastat och dumt ordval, och absolut inget moraliserande från min sida. Kanske var stolen placerad just där, i skyltfönstret, med avsikt? Mannen såg ut att känna sig hemma i alla fall.

Anonym sa...

Vi i Hamrelius Bokhandel är oändligt tacksamma då vi ser någon sitta ned och titta eller läsa i våra böcker. Vi har nästan 30 sittplatser och något köptvång finns ej.
Gudmund Hamrelius

Lennart Erling sa...

Hej Gudmund Hamrelius!
Att kalla mannen tjuvläsare var mycket dumt, det insåg jag snabbt...
Nästa gång jag är i Malmö ska jag absolut besöka er ovanligt välsorterande bokhandel och kanske rentav provläsa lite... :-)