torsdag 9 april 2009

Vad blir kvar?

Vad blir kvar?
År 1852 genomfördes laga skifte här och två av gårdens tre bönder fick riva sina hus och flytta ut till nya lägen. En av de nya gårdarna kom att ligga trehundra meter bort, i det som nu är en beteshage.
Den köptes så småningom in och revs i början på förra seklet.
Jag går förbi platsen så gott som dagligen och ser spåren.
Vad blir kvar efter oss?

Glad påsk alla :-) läsare av denna blogg!

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Trevlig påsk själv. Har lärksången kommit igång i Halland ännu?

Vad blir kvar av oss? - Jag antar att vi som tillhör 68-generationen i princip aldrig kommer att försvinna, så det är nog ingen fråga att oroa sig för!

Lena/northofsweden sa...

Glad påsk! Här lever ett litet hopp om att det ska bli plusgrader och sol på långfredan, annars är det kalldimma som råder över snötäcket här. Usch, så trist!

Lennart Erling sa...

Björn,
lärkorna blir allt färre, med de finns. Och nu sitter koltrasten om kvällarna och sjunger så det svider i bröstet. Och: skönt att höra att det finns hopp...

Lena,
jag väntade hela dan på att solen helt skulle ta över, men det blev bara en stund och aldrig mer än nio grader. Och nu tätnar dimman. Men påskliljorna lyser. Och på påskafton blir det arton grader, minst...

Karin S sa...

Lennart,
återgäldar den fina påskhälsningen här istället!

Ja, jösses, vad blir kvar av oss? Vilka är vi, till att börja med? Men okej, vi är barn av Folkhemmet, säger vi. Kvar av oss? Höghus i betong och radhusmattor? Duger det?
Domus och Tempo i stadkärnorna? "Föryngringsytor" och "rekreationsområden" (elljusspår)?

Minns att jag läste någonstans, kanske i Ekmans bok om skogen? Nej, någon annanstans... Nu minns jag, jag träffade en jurist som jobbade i en vattendomstol. Hon förklarade att ingen av Sveriges sjöar är på sin ursprungliga nivå eller plats. Nåja, platsen är väl inte helt ändrad. Åkrar har dikats, sankmarker försvunnit, sjöar har tömts i andra sjöar. Det här har vi nog hållit på med sen stenåldern ungefär...
Well, kvar av oss?
Skog?

Glad Påsk på dig!

Lennart Erling sa...

Karin,
mina tankar fortsätter på temat "vad blir kvar", kanske en paradoxal effekt av vårsolen som nu kickar igång allting, vitsipporna som plötsligt dök upp, gräset som börjar växa. I väntan på kvällens fråsseri gick jag bort till platsen för ännu en av de utflyttade gårdarna. Det enda som finns kvar där är de påskliljor som blommar varje år. Ett slags hälsning från de längesen döda.

Bodil Z sa...

Glad påsk, så här lite i efterhand. Jag var faktiskt i dina trakter över påsken, men jag vågade mig inte på att föreslå en träff mitt i allt påskfirandet. En annan gång kanske...

Själv går jag ju också omkring en hel del och tittar på gamla husgrunder och jordkällare och jag funderar väl då och då i de här banorna.

Var finns den här husgrunden? Utanför Tvååker?

Lennart Erling sa...

Bodil:
Husgrunden finns i betesmarken på gården där vi bor, Tyllered, 3 km från Tvååker samhälle. Det är historisk mark. Gården nämns på 1190-talet i ett gåvobrev från ärkebiskop Absalon i Lund.
Och hör gärna av dig när du är i Varberg!