Amiralsfjäril. Påfågelsöga. Och, tror jag, pärlemorfjäril.
Men det var inte det jag skulle skriva om.
Jag har en önskan.
Om man är en måttligt bildad, något äldre herre som ska tillbringa en vecka i ett hyrt hus i en by på en medelhavsö och inte bara kommer att utforska traktens vandringsleder och äta och dricka gott, utan också vill läsa en bok eller två, på flygplatsen, på planet och under parasollen på terrassen - då gäller det att ta med rätt böcker.
Det är bara det att nu när jag börjat fundera på vilka böcker jag ska välja, så blir jag villrådig. Inte så att jag saknar alternativ, nej, de böcker som redan står där i Att läsa-hyllan försöker på böckers diskreta vis uppmärksamma mig på sin existens.
Inte heller har tillströmningen stannat upp. Nina Björks nya är på väg och Zygmunt Bauman från Daidalos och så har jag naturligtvis Lars Gustafssons nya roman på bevakning.
Men. Det är inte det. Jag vill läsa något som jag inte hade tänkt mig att jag skulle läsa. Jag vill överraska mig själv, jag vill vidga mina vyer, upptäcka något nytt. Gärna klassiker, gärna skönlitteratur och gärna från länderna kring Medelhavet. (I svensk eller engelsk översättning naturligtvis).
Och då kom jag att tänka på er, bildade och belästa bloggläsare...
Jag är säker på att ni, när ni nu tänker på det, genast kommer på ett antal titlar som ni inte sett till här i bloggen och som ni kan rekommendera.
Jag väntar med spänning...
17 kommentarer:
Man kan ju alltid tipsa om det man själv läser just nu.
1. Ferdinand von Shirach: "Skuld" och "Brott" (Bonniers), två små böcker med korta berättelser utifrån denne tyske författares erfarenheter som advokat. Jag bryr mig själv inte om "deckarlitteratur", och de här böckerna bjuder på något annat men lika spännande: värdefulla inblickar i brottets värld samtidigt som de är litterärt fullgångna.
2. Italo Svevo: "En kort sentimental resa" (Pontes). Ska just själv påbörja den, och den är också en liten kort sak som väl borde passa utmärkt på en resa. Har du läst "Zenos bekännelser" så vet du vad du kan vänta dig.
Blir förstås lite avundsjuk på din förestående resa. Kan det vara Sicilien igen?
PS. Som fjärilsintresserad vill jag bara säga att bilderna gladde mig. Den översta är dock inte en nässelfjäril utan en amiral. Den ska du vara särskilt glad åt eftersom den inte längre är så vanligt förekommamde som nässelfjäril, påfågelöga och pärlemorfjäril.
Odysseas Elytis och Jannis Ritsos dikter passar väl bra - eftersom jag anar att du drar till Grekland?
Och hur som. Kan också föreslå något av Yasar Kemal - som jag på många sätt finner "roligare" liksom burdusare än Pamuk. Utan jämförelser men ändå...
Skön resa!
Tack Einar,
både för amiralsfjäril och boktips! von Schirac ska jag titta på. Har du och recensenterna rätt så verkar det intressant.
"En kort sentimental resa" läste jag för ett par år sedan, i samma veva som "Zenos bekännelser".
Det blev Mallorca, Fornalutx. Verkar vara en stillsam plats i inlandet, med bra vandringsmöjligheter.
Gabrielle, tack också du!
Poesi - ja, varför inte. Min poesiläsning går inte ens på sparlåga längre (bortsett från viss bloggpublicerad poesi... ;-) ).
Kemals böcker från Gidlunds förlag finns fortfarande i hyllan här, men inte lästa sedan 70-talet. Jag ska bläddra...
Mitt tips blir Stendhals "De l'amour" finns i alla fall på engelska ("On Love")... excentrisk, rolig, sann, djup, hänförd...
Stendahl, ja varför inte?
I hyllan plockar jag fram Rolf Palméns översättning från 1947, reprintad av Pontes 1986. Oläst, som det ser ut. Eller kanske påbörjad någon gång, men jag minns inte ett skvatt.
Det finns också en nyöversättning i Delfinserien från 1999, med ett förord av Horace Engdahl.
En spännade läsning, efter att ha läst vad W. G. Sebald skriver om Stendahl och kärleken i "Vertigo" . Det handlar där mest om soldatbordeller, syfilis och kurer med kvicksilver och kaliumjodid…
Stendahl - absolut. Och just den! Gunnars tips var minst lika bra som mitt.
Men vänta dig inget syffe-drama; det är så uppåt väggarna fel..;)
Gabrielle,
nej, snarare rationell analys av romantisk passion, som det uttrycks på en del håll. Och: "He seems to have preferred desire to consummation." Syfilisen och dess förödande behandling är ett faktum.
Ärligt: hade ingen aning om hans syffe. Och det hindrar ju ingen från att veta saker. Karen Blixen m fl.
Däremot har jag läst Om kärleken; för många år sen, och tyckte han var klok, varm och klar.
Vem vet egentligen vem som "konsumerat" vad? Erfaren var han hur som. Annars kan man inte skriva Rött och svart, eller den ovan nämnda.
PS: Nu när jag ser att du ska till en liten del av Spanien, skulle jag kunna rekommendera Cees Nootebooms: Omvägar till Santiago. Gott, bildat, humoristiskt ressällskap!
Notarie Pettersson ber att få injicera en liten bibliotekarienot: Stendhal, inte Stendahl... Stendahl var han som sålde ved på sommaren, och badbyxor på vintern... Stendhal var han som skrev som en gudinna...
G: Tack för korret, vi har lite brått ibland ; )
Gunnar,
harregud, vilken nesa! [det första är göteborgska, det andra inte stockholmska…]
Slagen på fingrarna i mitt eget gebit. Så går det för en slarvig pedant…
Borde du inte ta med George Sands "En vinter på Mallorca". Det är visserligen en rapport från ön som inte är dagsaktuell och dessutom från fel årstid. Men det utgör väl, som Mats Holmberg någon gång skrev i DN: "en oslagbar bot för den som under sin resa av något skäl drabbas av självömkan."
Du kommer säkert att få det trevligare än hon och Chopin hade det i ett råkallt kloster den där vintern.
Torsten,
tack för tips. Ja, varför inte? Om det skulle regna så kan jag tänka på dem som hade det värre...
Tänkte genast på "Morgon i Jenin". Intressant bok om Israel och Palestina i romanform.
Birgitta,
tack - nu är alternativen många...
Skicka en kommentar