söndag 19 maj 2013

Mellan syren och - ?

Jag har egentligen fortfarande inte så mycket att säga.
Dock har jag (som så många andra) läst Gustave Flauberts "Madame Bovary", i Anders Bodegårds nyöversättning. Det är nu åtskilliga dagar sedan jag slog igen boken och Emma Bovary till slut dog sin plågsamma, kliniskt närgånget skildrade, död i arsenikförgiftning. Det finns lite olika idéer om vad som var den yttersta orsaken till hennes död, från överdrivet romanläsande till att hon var ett tidigt offer för konsumtionshets. Och teorier om vad romanen ytterst handlar om och och vad realismen är. Sara Danius nyutkomna och kritikerrosade "Den blå tvålen - romanen och konsten att göra saker och ting synliga" verkar intressant. Men så intressant så att jag ska läsa den, nu?
Jag passade i alla fall på att läsa om Nina Björks intressanta essä, "Emma Bovarys läsning", i "Sireners sång - tankar kring modernitet och kön" (1999).

Men sedan tog det stopp. Eller våren, med all praktiska uppgifter, tog över. Ogräset växer. Syrenen har börjat blomma. Så jag stänger ner nu ett tag, mellan syren och - ?

9 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

ha det så skönt, här finns det knappt knoppar ens

Karin S sa...

hägg?

Lennart Erling sa...

Tack Hannele! Det är bara de blomklasarna högst upp, men snart doftar det överallt...

Lennart Erling sa...

Karin,
nej, häggen har blommat ett tag och efter syren kommer väl kastanj och äppel och annat. Eller så betyder "-" något ännu längre fram...

Gabrielle Björnstrand sa...

Mandelblom? Nyponros?

Jag läste Bovary på Litteraturvetenskapen; fann ingen glädje i det läsandet alls. Vet inte varför. Jag tycker den är lite stum på något sätt: liksom detacherad, som han ju ville vara. Jag tror den hade blivit bättre om han inte bott så länge ihop med sin mamma ; )
OBS: Avdelning Psykoanalytisk Litteraturhistoria.

Hej!

Lennart Erling sa...

Gabrielle,
Madame Bovary var absolut läsvärd. Men kanske alla analyser, alla "vad det egentligen handlar om" blir för mycket...
Nypon finns här, men inte mandelträd...

Gabrielle Björnstrand sa...

Men Lennart da: "Mandelblom, kattfot och blå viol" var det som kom för mig. Inte mandelträd förstås. Jag är bara lite idiot.

Lennart Erling sa...

Nej, det är jag som borde ha förstått. Finns ö h t mandelträd i Sverige?

Gabrielle Björnstrand sa...

I botaniska trädgårdar, ja. Kanske mest inomhus. Har redan blommat över då, där, i mars april.