lördag 9 januari 2010

Nätterna är kalla

Poeten och kritikern Anna Hallbergs "rasande betraktelse över dagens kulturklimat" i DN häromdan har diskuterats flitigt på Axessbloggen och hos Bernur, där jag i ett par kommentarer väl sagt vad jag kan säga. Hallberg ställer till det för sig när hon använder stora ord i tal i egen sak.
Bland kommentatorerna på Axessbloggen kan jag i stort instämma i Thomas Nydahls kritiska ord om folkrörelserna och folkbildningen och Karin Stensdotters om dagens krassa förlagskommersialism. Det är i den här världen vi lever. Jag tror inte vi kan göra så mycket åt det. Annat än att framhärda och försvara de motståndsfickor som finns kvar.

Nätterna är kalla. Isen har lagt sig i ån som rinner genom betesmarken.

6 kommentarer:

Karin S sa...

Lennart, så skönt att höra din åsikt. Jag håller helt med dig. En vettig kulturpolitik och utbildningspolitk - ja.
Bibliotek och institutioner som betalas av staten.

Men inte "löner" till enskilda författare eller konstnärer. Dessa kanske också var befogade, som en sorts ordnar på slutet av en fin karriär i statens tjänst, då de infördes, men idag ter sig systemet alldeles för korrumperat för att verka trovärdigt.

Björn Nilsson sa...

Är det inte ytterligare en debatt där folk pratar förbi varandra? Jag bara skummade igenom det hela, men fick väl intryck åt det hållet. Och frågan om pågående fascistisering av Sverige och delar av yttervärlden glider lätt undan och ersätts av billiga personangrepp i stället. Må så vara att skribenten i DN har privilegier, men om man tycker att hon inte har rätt att kritisera på grund av detta så har väl vi i frihet levande svenskar inte rätt att uttala stöd till palestinierna eftersom vi just lever i frihet och inte under ockupation. Eller har jag missuppfattat det hela?

Vill man få några tiotal eller kanske hundra personer att läsa ens poesi är det bättre att publicera det på nätet, vare sig det är en egen hemsida eller en större poesisajt. Spar papper, hittar lättare fram till åtminstone poesiintresserade människor med nätuppkoppling. Klart att det är trevligt att hålla en bok i handen (kanske till och med att sprätta den) men det är ju teknikskifte på gång. Och på nätet blir det ju lättare med läsaråterkoppling.

Vad skulle hända om man vände på resonemanget och sade att BARA konstutövare skall ha rätt till lön? En bisarr tanke, men ibland är det kul att vända på saker och ting.

Lennart Erling sa...

Karin,
det är naturligtvis en komplicerad fråga. Men jag, som en del andra, blev väl lite provocerade av Hallbergs självklara anspråk på ingå i det oundgängliga språkliga kulturarvet, utan vilket nationen halkar tillbaka till 1800-talet… Det där är inte riktigt avgjort än...

Sen är det ett beklagligt faktum att "seriös" litteratur och bildning inte står så högt i kurs och mediebruset har säkert bidragit till att sänka kursen. Å andra sidan har det seriösa alltid haft mindre publik än det lättviktiga. Det finns nog något slags naturnödvändighet i det. Det oroar mig inte. Har Homeros, Dante och Montaigne hängt med, så…

Vad som däremot oroar mig är utvecklingen inom skola och utbildning. Om nya medier, med snuttifiering och snabba klipp, har försämrat förmågan att läsa och förstå texter med komplicerade resonemang, då är vi illa ute. Jag ser en sådan utveckling inom högskolan. Det är paradoxalt: aldrig har tillgången till information varit så omfattande som nu, men om förmågan att omvandla den till kunskap fallerar så är den meningslös.

Hur förlagen tänker vet ju du. För mig är det som om en storklubb i fotboll lägger ner pojklagen, där man tidigare hoppades få fram talanger, och bara köper färdiga Zlatans. Förlagen driver ju en affärsverksamhet som ska ge vinst, så vad ska man anklaga dem för? Dumhet, kanske. För att man inte satsar på unga spelare som kanske blir en Zlatan med tiden.

Jag har inget recept för hur man som lågsäljande författare ska klara sig. Det är naturligtvis en fråga om att nå ut, men också om att få folk att köpa och läsa. Böcker som säljs är varor och finns ingen efterfrågan så säljs de inte. Ska staten då gå in och ge understöd? Det tycker jag inte.

Björn,
med förlov sagt, något lite har du missuppfattat. Åtminstone unnar jag Hallberg att yttra vad som helst - men jag tycker hon är fel ute här.
Kanske är du inne på en lösning för lågsäljande författare? Webben, bloggar, poesisajter, print-on-demand… vad vet jag om vad ny teknik kommer att innebära. Förmodligen något vi inte inser idag.

Lennart Erling sa...

"Åtminstone jag unnar Hallberg att..." ska det vara!

Björn Nilsson sa...

Missuppfattat? - Tja, man är väl inte Einsteins lillbrorsa direkt! :-)

Karin S sa...

Lennart,
Ja, eller också måste vi lågsäljande författare omdefiniera vår roll helt enkelt. Det kanske inte är så att man bara kan vara författare om man skriver smalt. Man måste förmodligen försörja sig på något annat vis. Nu gäller ju redan det det stora flertalet. Frågan är om det borde gälla alla, eller inte.

Inte heller jag är orolig för att den smala litteraturen skulle försvinna, däremot blir den ju än mer marginaliserad. Det var vad diskussionen på Axess blogg kom att handla om på ett personligt plan åtminstone för de författare som deltog.
Och där håller jag med dig om att Hallbergs svar är både pretentiöst och gissningsvis orealistiskt.