onsdag 13 maj 2009

Från Elizabeth George till Sjöwall/Wahlöö

Jag har läst Elizabeth Georges "Stråk av rött".
I ett efterord tackar författaren "alla dem som hjälpt mig att samla den information som behövts för att skriva den här romanen".
Det handlar om surfare och surfbrädestillverkare, experter på klippklättring, poliser i Devon och Cornwall, experter på lokala tenngruvor, cidertillverkning, kyrkor, BMX-cykling, etc. Dessutom har författaren använt sig av guideböcker för det område där handlingen utspelas.
Det märks.
All denna information har nämligen bretts ut i ett jämnt lager över bokens 700 sidor.
Ingen förflyttar sig utan att läsaren upplyses om ortnamn, vägnummer, landskapsbild, flora, geologiska och lokalhistoriska förhållanden. Och det är många som förflyttar sig. Det myllrar av personer som alla måste förses med bakgrundshistoria, utan att detta har något som helst med intrigen att göra. Jo, det finns en intrig, en långsökt mordhistoria, men den skyms av allt ovidkommande: ett antal dysfunktionella familjer, psykologiserande, miljöbeskrivningar och åter miljöbeskrivningar. För att dra läsaren med sig avslutas vartannat kapitel med en cliffhanger och man tror att nu, nu ska det börja hända saker, men nej. Det segar bara på.
Men Elizabeth George säljer inte miljoner för inte. In med frigjord kvinnlig sexualitet! Och en frånskild kvinnlig polis med trassligt privatliv som utredare. Och in med Thomas Lynley och Barbara Havers, visserligen i lightversioner, men ändå.
Nej, ingenting hjälper.
Det är en seg soppa. Rekommenderas för läsning endast vid febertillstånd, och då bara som ett sätt att få tiden att gå.

Som återställare läste jag ett par Stieg Trenter, ett par av de bästa från tidigt femtiotal, "Färjkarlen" och "Roparen".

Och nu Sjöwall/Wahlöö. "Polis, polis, potatismos".

Men däremellan Hjalmar Söderberg. Jag återkommer till det.

4 kommentarer:

fransyskan H sa...

Intressant! Har precis funderat över liknande - hur detaljer tar över intrigen även om ack sâ välskrivet - efter att ha läst Ian McEwan's Saturday. Det är givetvis en (lockande) bravad i sig att lâta/lyckas en roman utspela sig under endast en dag, men känslan blir här för läsaren (läs i vart fall för mig) ofta att han gjort sin läxa ordentligt innan han satte slutlig punkt. Huvudpersonen, chirurg, genomför en operation under vilken en hel hoper av de mest tekniska och pâlästa detaljer ges; han sätter sig sedan i bilen, en Mercedes modell XX, utstyrd med YY och ZZ detaljer och optioner, för att âka och spela en squashmatch under vilken hans hjärta slâr som en ÂÂ och han blir andfâdd som en ÄÄ, medan motpartner vinner genom att köra ÖÖ squashteknik. Och jag kom fram till att intrigen inte fâr glömmas sâ helt - ens för en mästare som I.McE. och inte ens för att med de mest utstuderade detaljer tänkta att göra romanfigurerna trovärdiga försöka visa att de vet vad de pratar om (detta var första boken jag läst av honom och har förstâtt att skam den som ger sig för lovorden runt mannen är mânga!).

Lennart Erling sa...

Elizabeth George är ingen skicklig författare, i alla fall inte i "Stråk av rött". Hon har helt enkelt använt research till att pumpa upp boken till bestsellerformat. Det blir utfyllnad, inget som integreras och ger färg åt berättelsen, eller fördjupar människoskildringen.
Inget fel med spänningslitteratur, men den ska vara välgjord.
McEwan spelar i en helt annan division, tycker jag. Jag såg filmatiseringen av "Försoning" förra veckan och fick stark lust att läsa om boken. Den är formidabel. Och "På Chesil Beach" läste jag förra året: http://langsambloggen.blogspot.com/2008/01/p-chesil-beach.html

fransyskan H sa...

Ah, tack! Jo absolut, jag hâller med dig om olika divisioner - och projektet här är litterärt intressant och hâller Nästan. Men tror ändâ att det skulle vunnit pâ att just researchen vore mindre "synligt".

Hursom - nu har jag tvâ titlar att sätta tänderna i. Tack!

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場