Det har varit klent med läsning på sistone, men en bok som jag nu läser långsamt och omsorgsfullt är Hannah Arendts klassiska "Totalitarismens ursprung" (Daidalos, 2020). Jag läste det engelska originalet för många år sedan och att döma av alla understrykningar var det en engagerad läsning. Men man glömmer... Nu har jag läst de första delarna, om antisemitismens historia och den klassiska imperialismen. Återstår det mest intressanta, den moderna totalitarismen, den nazistiska och den kommunistiska. Det är ingen enkel text, analyserna är långa och vindlande, ibland tappar jag tråden. Kanske var jag klokare för många år sedan.
Varför läsa om? Inte bara för att Arendt är en av de betydelsefulla tänkarna, utan också för att gå i spåren av ett livs läsande och att möta sig själv och känna igen sig själv, eller inte.
6 kommentarer:
Den borde man givetvis läsa. Men jag läser en annan som alla borde läsa: Stefan Sweig: Världen av igår. Tycker mycket om honom, och hans idealism och frihetlighet, som sedan stupar ner i nazismens mörker.
Fint att du är tillbaka! Och med verkligt fullödig litteratur.
Zweig är nödvändig läsning. Och som det ser ut nu i världen kommer kanske ne repris...
Tack! Jag hoppas det!
Jag är också glad att se dig igen, Lennart. Följer ert råd och läser nu "Die Welt von gestern" igen. Tack för tipset!
/Malou
Att ni ändå tittar in här och läser, trots mina försummelser!
Skicka en kommentar