fredag 10 januari 2014

Att vara sig själv

Jag läser Tomas Lappalainens porträtt av Sven Lindqvist i Magasinet Arena ( 2013, nr 6) och hittar ett citat från Lindqvists "Handbok", utgiven 1957. 
"De hemskaste ord jag vet är 'att vara sig själv'. För det första: vem är jag själv? Svara mig på det. Men om vi säger att jag 'själv' betyder min person sådan jag just nu upplever mig, så står innebörden i orden 'att vara sig själv' fruktansvärt klar. Skulle Ni kunna tänka Er att för alltid förbli sådan Ni just nu är? Ni är i så fall mycket annorlunda än jag."
När jag nu bläddrar i boken får jag lust att återuppta ett gammalt, avsomnat projekt - att läsa Lindqvist från "Ett förslag" (1955) och framåt. Jag tror att jag har mer att hämta där nu, än vad jag hade för ett par decennier sedan.5 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Hela den språkfilosofiska skillnaden (hej ho) ligger i om man säger "vara sig själv" eller "bli sig själv". Människan är ett blivande, tror jag den älsklige Kierkegaard sa (ungefär).

Lars, son av Lennart sa...

I Majorna pågår sedan någon månad tillbaka ett sådant projekt som det du nämner. Det är en uppkörd traktorväg som leder genom vacker och fängslande terräng. Man kan gå två i bredd. Välkommen!

Lennart Erling sa...

Gabrielle,
så sant! Som väl är.

Lars,
en sådan inbjudan är svår att säga nej till! Jag vet ju att du varit inne på den vägen. Men jag är som vanligt intrasslad i annan läsning. Låt mig säga så här: om du visar vägen, så går jag en bit då och då…

Lars, son av Lennart sa...

Lennart, det första du ska göra är att läsa om Myten om Wu Tau-tzu. Därefter läser du Glaspärlespelet. Sedan är du färdig. Därefter ger du dig ut i den riktiga världen och undervisar de unga.

//Den äldre brodern

Lennart Erling sa...

Lars,
jag trodde länge att jag var färdig. Jag gick ut i världen för att undervisa de unga (särskilt sönerna). Men så fann jag att för varje insikt jag nådde delade sig denna insikt i två, vilka även de delade sig i två, vilka även de… osv. Därför har jag lämnat undervisningen till de unga och försöker numera lära mig själv något om världen. Det går ganska bra.

Vilket inte hindrar mig från att läsa enligt dina anvisningar, O Äldre Broder...